Jak odleptat ocel z hliníku
Jak odleptat ocel z hliníku
Zlomil se mi závitník M3 v hliníkové (duralové) tyčce a potřeboval bych ho dostat ven pokud možno bez zničení díry. Mám dobré zkušenosti s odleptáváním kyselinou dusičnou, jednou jsem už závitník úplně rozpustil a černý vrták to aspoň rozdrobilo na kousky. Ale na tenhle se nechytá. Vůbec, ani ťuk (zkusil jsem i jiný kus namočit do té kyseliny). Kyselina je dobrá, ocel "bláto" se v ní úplně vaří. Nevíte někdo, jakou jinou dostupnou kyselinu použít? Co kyselina sírová pro baterky, jak si rozumí s hliníkem?
Re: Jak odleptat ocel z hliníku
jakou koncentraci si pouzil ?
me se nekdy na tom zeleze udelal povlak a reakce se zastavila a pomohlo kyselinu vic naredit a ten povlak se musel nejak trochu narusit
me se nekdy na tom zeleze udelal povlak a reakce se zastavila a pomohlo kyselinu vic naredit a ten povlak se musel nejak trochu narusit
Vzal jsem tu, co jsem koupil (snad 97 %) a zředil 1:1 destilovanou vodou. Ten zkušební závitník je lesklý a žádný povlak se na něm nedělal, zůstal netknutý.
- Ales-X
- beznadějný žumpofil
- Kontaktovat uživatele:
Já když se mě zalomí závitník to udělám tak že vybrousím přípravek aby zapadl do čistících drážek závitníku a zasunu ho do drážek, materiál v kterém se zalomil nahřeji, většinou stačí PB hořák, případně prostříkám Wédéčkem (před nahřátím) a pomalu vyšroubuji zpět.
U M3? To by musel bejt nějakej kosmickej materiál, aby to vydržel. Asi risknu tu kyselinu sírovou. V nejhorším to hliník trochu rozpustí, a když trefím správný okamžik, možná ještě zbyde trochu materiálu na závit...
Spark erosion je najlepsia cesta , ale asi stoji viac ako kus duralovej gulatiny...
- SO 545
- vw pozitiv
- Kontaktovat uživatele:
ako pise john vyiskrenie je najelegantnejsia cesta len to nieco stoji.
SYSTEM CONTROL
http://www.vwolkers.com" onclick="window.open(this.href);return false; Mrtvy muž
http://www.vwolkers.com" onclick="window.open(this.href);return false; Mrtvy muž
To se mi asi nevyplatí. Materiál stojí pár korun a strojně jsem nechal udělat jenom závity v čelech, ostatní dělám sám. A nouzově je možnost díru zvětšit a zalisovat matku M3 po eloxování. Ani nevím, kde by to vyjiskřili.
Tak kyselina sírová zabrala. Koupil jsem flašku pro akumulátory, stojí na ní 33-40 % (dost velká tolerance...) Protože jsem se dočetl, že při vyšší koncentraci ocel spíš pasivuje než rozpouští, tak jsem ji ještě zředil vodou cca 1:1. Po 12 hod se závitník začal viklat a po dalších 12 se úplně rozpustil za vzniku černého kalu. Hliník to sice taky napadá, ale spíš pasivuje, závit tam zůstal. Je to teda celkem pomalé, ale zase skoro bez práce.
- VW181
- stálý inventář fóra flat4
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za způsob svařování?vako píše:dalsi sposob
Vypadá to zajímavě...
AMK Klub historických vozidel Opava www.khvopava.cz
- VWenca
- zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Vypadá to na TIG.
Drátovou erozi i hloubení umím, ale je to poněkud dražší technologie.
Drátovou erozi i hloubení umím, ale je to poněkud dražší technologie.
- vako
- mořský stařec flat4.org
- Kontaktovat uživatele:
ale da sa to aj s CO2, len treba viac opatrnosti, staci privarit na zavitnik z vnutra velku maticu a kym je to horuce pekne z lahka vytocit von..
Blacksmith - Juniperus Hero
VWolkers
VWolkers
- SO 545
- vw pozitiv
- Kontaktovat uživatele:
len s MAGom to bude v diere studene a dost na pikacu sa tam dostanes , ale s TIGom ked to vies to je schodnejsia cesta.
Zase TIG v garazi je este trochu exot oproti MAGu
Zase TIG v garazi je este trochu exot oproti MAGu
SYSTEM CONTROL
Najjednoduchsia cesta je naucit sa rezat zavity... bez lamania zavitnikov a naslednym leptanim / varenim...
- lišák
- stálý inventář fóra flat4
- Kontaktovat uživatele:
No jo, ale to člověk nesmí mít v ruce cit jako kráva v rohu .john píše:Najjednoduchsia cesta je naucit sa rezat zavity... bez lamania zavitnikov a naslednym leptanim / varenim...
Každý celek se skládá z detailů.
- Sam
- vintage patolog
- Kontaktovat uživatele:
Bude nějaká fotodokumentace z leptání? Zatím tady novátorské postupy tlačí jen LIšák.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Pridam se, neb mne neco obdobneho ceka v nejblizsi dobe a ve vetsim meritku, aneb:
- jak dostat z hlav (typ4 CJ) stare vyfukove stefty? ... neb nepredpokladam, ze je vysroubuji v celku ...
Predpokladam pred vlastnim zasahem nahrivat a kdyz se strihnou/utrhnout tak pote vyjiskrit a nasledne vyvlozkovat?
Diky!
- jak dostat z hlav (typ4 CJ) stare vyfukove stefty? ... neb nepredpokladam, ze je vysroubuji v celku ...
Predpokladam pred vlastnim zasahem nahrivat a kdyz se strihnou/utrhnout tak pote vyjiskrit a nasledne vyvlozkovat?
Diky!
Osobně myslím, že lom závitníku M3 je jenom otázka (krátkého) času - únavy materiálu, zejména při ručním řezání, kdy se střídá směr otáčení.john píše:Najjednoduchsia cesta je naucit sa rezat zavity... bez lamania zavitnikov a naslednym leptanim / varenim...
Nevím, kam uploadovat případnou fotku a vůbec je to složitý... Vezmeme plastovou zátku z PET lahve nebo ředidla apod., doprostřed uděláme díru a nalepíme Chemoprénem nad díru se závitníkem. Nalijeme kyselinu, kterou popř. občas vyměníme a zamícháme párátkem.Sam píše:Bude nějaká fotodokumentace z leptání? Zatím tady novátorské postupy tlačí jen LIšák.
Navařil bych na ně hned nad hlavou matku a ještě horký vyšrouboval. Jinak zkus kyselinu Dusičná je rychlá, pokud zafunguje (budou stoupat bublinky).Šíša píše: - jak dostat z hlav (typ4 CJ) stare vyfukove stefty? ... neb nepredpokladam, ze je vysroubuji v celku ...
Zapomel jsem dodat ze ty hlavy jsou v luxusnim stavu, po GO (voditka, sedla, pisty, vyvarene utrhane dosedaci plochy pro matky a pod.) ... jen jsem proste neudelal vymenu vyfukovych stftu ... tudiz bych prosil nejakou mene agresivni metodu