Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Nedělá se na jabkách nějaký pták... husa, kachna? Recept určo někde vygooglíš. No a je mraky koláčů a spol... Apple crumble a tak.yahoďák píše:..už jsme dlouho nežrali.
Podzim je čas sklizně. Takže bych rád slyšel nějaký recepty.
Mluvím o jablkách samozřejmě.
Máme strašně dobrá, šťavnatá, ale nedají se dlouho skladovat.
Na zavařování není čas ani nálada. Něco odvezu do palírny, ale taky bych rád něco snědl. A nic než jablko v županu nebo obligátní štrůdl mě nenapadá. Snad ještě zemlobába.
A teď babo raď....
...aj tak tak...
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15178
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Tak dlouho se tu nic nedělo a to je škoda. Proto vykopávám svojí oblíbenou pochoutkou a to je sádlo se škvarkama. Recept jednoduchý, zvládne ho opravdu každý.
Ingredience:
Vepřové sádlo bez kůže
celý kmín
bobkový list
Postup:
Ostrým, ale opravdu ostrým nožem rozkrájíte plátky sádla na malé kostičky. Mne se osvědčila velikost cca 1x1cm.
Nakrájené kostky dáta do hrnce a podlijete cca 0,05l vody aby se sádlo hned neprichytilo než pustí aspoň trošku štávy.
Hrnec postavíte na plotnu a začnete žíhat.
Dobré je občas zkontrolovat stav a zamíchat.
Dobře vyškvařené sádlo se pozná podle škvarů. Musí být zlatavé, křupavé, ale né až úplně tvrdé. Dalším vodítkem je, že škvatky začnou při určité teplotě plavat na hladině. Při chladnutí po dosažení kritické teploty rázem všechny škvarky během několika sekund klesnou zpět na dno. Je to úžasné
Přidáte bobkový list a kmím dle chuti.
Naběračkou rozdělíte do skleniček. Několikaletým výzkumem jsem došel k těmto sklínkám. Jsou široké a nízké, takže se sádlo dobře nabírá i se škvarkama.
Po ztuhnutí vhodné zejména na černý teplý chléb., možno osolit a přidat pár plátků česneku.
Dobrou chuť.
PS: Výslovně se nedoporučuje zmiňovat se o tomto receptu před svým lékařem.
Ingredience:
Vepřové sádlo bez kůže
celý kmín
bobkový list
Postup:
Ostrým, ale opravdu ostrým nožem rozkrájíte plátky sádla na malé kostičky. Mne se osvědčila velikost cca 1x1cm.
Nakrájené kostky dáta do hrnce a podlijete cca 0,05l vody aby se sádlo hned neprichytilo než pustí aspoň trošku štávy.
Hrnec postavíte na plotnu a začnete žíhat.
Dobré je občas zkontrolovat stav a zamíchat.
Dobře vyškvařené sádlo se pozná podle škvarů. Musí být zlatavé, křupavé, ale né až úplně tvrdé. Dalším vodítkem je, že škvatky začnou při určité teplotě plavat na hladině. Při chladnutí po dosažení kritické teploty rázem všechny škvarky během několika sekund klesnou zpět na dno. Je to úžasné
Přidáte bobkový list a kmím dle chuti.
Naběračkou rozdělíte do skleniček. Několikaletým výzkumem jsem došel k těmto sklínkám. Jsou široké a nízké, takže se sádlo dobře nabírá i se škvarkama.
Po ztuhnutí vhodné zejména na černý teplý chléb., možno osolit a přidat pár plátků česneku.
Dobrou chuť.
PS: Výslovně se nedoporučuje zmiňovat se o tomto receptu před svým lékařem.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Marta podává vývar…
By rachad | Prosinec 19, 2008
„Marto?“
„Jo, šéfe?“
„Dvakrát vývar, prosímtě.“
„Už letím!“
„Co to je? Ty sis prala ponožky?“
„To je přeci vývar!“
„Jakej vývar? Tahle ropa?“
„To je ten, co tam zbyl po Milanovi.“
„Z čeho Milan ten vývar dělal? Z komína? Vždyť v tom plavou nějaký saze, nebo co!?“
„No, ale jinej nemáme.“
„Tak ho rychle vyčisti!…Na co máš ten hadr?“
„…jste říkal vyčistit vývar “
„Hadrem?! A saponát sis nevzala? Vyklepni rychle tři bílky. Ale fofrem!“
„Šéfe, ale ten vývar není psanej s vejcem.“
"Čistím vývar ty husičko.¨
„Aha…bílkama? Fakt?“
„Jasně. Rozšlehám v trochu vychladlém vývaru bílky a dám ho pomalu vařit. Bílky se začnou srážet a přitom na sebe naváží všechno to svinstvo, který tam Milan nechal.“
„No jo! To je super! A šéfe?“
„Ano drahá?“
„Proč se vlastně ten vývar čistí? A co je to za drobečky, co tam plavou?“
" Vzhledem k tomu, že ho dělal Milan, hádám že tam plave mletý pepř a trochu muškátového květu. Zbytek je vysrážená bílkovina. Proto se vývar dělá z blanšírovaných kostí ( spařených vroucí vodou ), nebo kostí zapečených v troubě. Ty se dají pomalu vařit do studený vody, aby se postupným ohříváním pěkně vylouhovaly do vody. Při varu se udělá pěna a ta se má sebrat. Když jí nějaký prase nesebere, zavaří se ten šedivej bordel do vývaru. A protože se pěna sbírá, dává se do vývaru celý koření, až potom co seberu pěnu. Jinak bych si to koření sebral i s tou pěnou…"
„To je mazaný!“
„Ne tak, jako ty.“
„A proč ti ta bílkovina vlastně vadí? Tuhle jsi říkal, že bílkoviny jsou důležitý!“
„Když potřebuješ bílkoviny, dej si steak. Ale když vývar používáš na aspik, omáčky nebo ho podáváš jako bujón, nemůže vypadat jako voda z nádobí. Proto tam taky nedávám mletý koření a když už, tak na konec vývar přecedím přes hustý cedník a ubrousek.“
„Má tak hezkou barvu.“
„Dřív se přidával do vývaru třeba šafrán, ale na to nejsme dost bohatí a slavní. Takže nám musí stačit, když hovězí žebra – tzv. harfy, upeču s kořenovou zeleninou a půlenou cibulí se slupkou dozlatova v troubě a do vývaru přidám půlku rajčete. Udělá to moc hezkou, zlatohnědou barvu. Ale vývar se musí vařit pomalinku a dloooouuuuho…Taky přidávám nové koření, muškátový květ, celý černý pepř a malý stroužek česneku. Česnek s hovězím prostě ladí…Tak už prosímtě nandej, ty lidi pořád čekají na svou blbou polívku!!“
„Jdu na to!“
„Marto?“
„Ano šéfíku?“
„Přines sem špejli prosímtě.“
„Tady je“
„Teď si na ní stoupni a druhou si dej na hlavu.“
„Takhle?“
„Přesně tak, Martičko…krev a kroupy…“
„Co to znamená?“
„Znamená to, že jsi jelito Marto!!“
„Co jsem zase udělala?“
„Nabrala jsi polívku shora a všechno to mastný, co pustily morkový kosti, jsi nalila tomu nešťastníkovi do talíře! A navíc studenýho!! Říkal jsem ti, že máš talíře vždycky nahřívat!“
„Achjo “
By rachad | Prosinec 19, 2008
„Marto?“
„Jo, šéfe?“
„Dvakrát vývar, prosímtě.“
„Už letím!“
„Co to je? Ty sis prala ponožky?“
„To je přeci vývar!“
„Jakej vývar? Tahle ropa?“
„To je ten, co tam zbyl po Milanovi.“
„Z čeho Milan ten vývar dělal? Z komína? Vždyť v tom plavou nějaký saze, nebo co!?“
„No, ale jinej nemáme.“
„Tak ho rychle vyčisti!…Na co máš ten hadr?“
„…jste říkal vyčistit vývar “
„Hadrem?! A saponát sis nevzala? Vyklepni rychle tři bílky. Ale fofrem!“
„Šéfe, ale ten vývar není psanej s vejcem.“
"Čistím vývar ty husičko.¨
„Aha…bílkama? Fakt?“
„Jasně. Rozšlehám v trochu vychladlém vývaru bílky a dám ho pomalu vařit. Bílky se začnou srážet a přitom na sebe naváží všechno to svinstvo, který tam Milan nechal.“
„No jo! To je super! A šéfe?“
„Ano drahá?“
„Proč se vlastně ten vývar čistí? A co je to za drobečky, co tam plavou?“
" Vzhledem k tomu, že ho dělal Milan, hádám že tam plave mletý pepř a trochu muškátového květu. Zbytek je vysrážená bílkovina. Proto se vývar dělá z blanšírovaných kostí ( spařených vroucí vodou ), nebo kostí zapečených v troubě. Ty se dají pomalu vařit do studený vody, aby se postupným ohříváním pěkně vylouhovaly do vody. Při varu se udělá pěna a ta se má sebrat. Když jí nějaký prase nesebere, zavaří se ten šedivej bordel do vývaru. A protože se pěna sbírá, dává se do vývaru celý koření, až potom co seberu pěnu. Jinak bych si to koření sebral i s tou pěnou…"
„To je mazaný!“
„Ne tak, jako ty.“
„A proč ti ta bílkovina vlastně vadí? Tuhle jsi říkal, že bílkoviny jsou důležitý!“
„Když potřebuješ bílkoviny, dej si steak. Ale když vývar používáš na aspik, omáčky nebo ho podáváš jako bujón, nemůže vypadat jako voda z nádobí. Proto tam taky nedávám mletý koření a když už, tak na konec vývar přecedím přes hustý cedník a ubrousek.“
„Má tak hezkou barvu.“
„Dřív se přidával do vývaru třeba šafrán, ale na to nejsme dost bohatí a slavní. Takže nám musí stačit, když hovězí žebra – tzv. harfy, upeču s kořenovou zeleninou a půlenou cibulí se slupkou dozlatova v troubě a do vývaru přidám půlku rajčete. Udělá to moc hezkou, zlatohnědou barvu. Ale vývar se musí vařit pomalinku a dloooouuuuho…Taky přidávám nové koření, muškátový květ, celý černý pepř a malý stroužek česneku. Česnek s hovězím prostě ladí…Tak už prosímtě nandej, ty lidi pořád čekají na svou blbou polívku!!“
„Jdu na to!“
„Marto?“
„Ano šéfíku?“
„Přines sem špejli prosímtě.“
„Tady je“
„Teď si na ní stoupni a druhou si dej na hlavu.“
„Takhle?“
„Přesně tak, Martičko…krev a kroupy…“
„Co to znamená?“
„Znamená to, že jsi jelito Marto!!“
„Co jsem zase udělala?“
„Nabrala jsi polívku shora a všechno to mastný, co pustily morkový kosti, jsi nalila tomu nešťastníkovi do talíře! A navíc studenýho!! Říkal jsem ti, že máš talíře vždycky nahřívat!“
„Achjo “
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)
- soe2
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 3440
- Registrován: 16 kvě 2005
- Bydliště: ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
do nějaké misky...nadrobit balkán a položit vrstvu nadrobno nakrájeného česneku a zase sýr a zase česnek a zase sýr...navrch můžete položit pár na kolečka nakrájených oliv a polejete olivovým olejem...pak to prásknete do ledničky a necháte třebas i týden odležet...pak patláte na čerstvý chlebík..zapečenou bagetku nebo toustík...a ...je to masakra.... [smilie=eat.gif]
s chrobákom nikdy nezostárňeš.....
Ferda projel - Lotyšsko,Litvu,Polsko,Německo,Slovensko, Rakousko,Slovinsko a Chorvatsko
2vw Mekky (Grossglockner a Wolfsburg) splněny
Ferda projel - Lotyšsko,Litvu,Polsko,Německo,Slovensko, Rakousko,Slovinsko a Chorvatsko
2vw Mekky (Grossglockner a Wolfsburg) splněny
- brzi.2
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 2000
- Registrován: 12 pro 2005
- Bydliště: Plzeň-jih
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
To jí takhle mastim na čtyřkolce lesní cestou 12.října a co vidím. Krásně zdravej + ještě jeden hřib kovář. A úpravu hřibu na řízek snad zná každej.... Ňam, ňam.
http://www.vwwest.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- maxmax
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 5044
- Registrován: 25 pro 2007
- Bydliště: Praha 8 a5
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Dobrý prostírání.....pod talířkem
Za jedenácté: Nebudeš jiného vozu než VW říditi:
- Želvák Bob
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 1931
- Registrován: 14 zář 2003
- Bydliště: Brno - centrum
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Kečup používáme občas asi všichni - jen gurmáni volí domácí výrobu před koupí chuťově vyšeptalé sériovky ...
Dovolím si ale upozornit na výrobek, který by neměl chybět v kuchyni žádného příznivce brouků:
(převzato z: http://www.autofun.cz" onclick="window.open(this.href);return false;)
Classic Ketchup: novinka v nabídce Volkswagenu
Vypadá to jako dost naivní aprílový žertík, ale není. Classic Ketchup je totiž naprosto reálná světová premiéra výstavy Techno Classica, právě probíhající v Essenu.
Na největší německé výstavě klasických aut představil Volkswagen velmi chutnou novinku – kečup. Návštěvníci výstavy si jej budou moci za 3 eura koupit v lahvi s motivem brouka, přičemž je série limitována počtem 1000 kusů. Pro VW ho vyrobila firma Kraft, čímž pokračuje spolupráce ze 70. let, kdy Kraft vyrobil speciální hustý kečup pro potřeby wolfsburské jídelny, která zavedla do nabídky klobásku vlastní výroby. Dalším milníkem v historii VW-kečupu byl rok 1997, kdy začala automobilka Volkswagen Spiced Ketchup prodávat – v počtu 20 000 lahví za rok. Od té doby jejich roční produkce neustále stoupá a jen v roce 2009 se jich prodalo na 450 000 kusů. Classic Ketchup se od něj ovšem, jak název napovídá, chuťově liší.
Nedostanete se za touhle kulinářskou specialitou do Essenu? V klidu. VW ji bude nabízet v dalších sériích i na budoucích „klasik“ akcích a dostane se i do nabídky wolfsburského Volkswagen shopu. Dobrou chuť.
Dovolím si ale upozornit na výrobek, který by neměl chybět v kuchyni žádného příznivce brouků:
(převzato z: http://www.autofun.cz" onclick="window.open(this.href);return false;)
Classic Ketchup: novinka v nabídce Volkswagenu
Vypadá to jako dost naivní aprílový žertík, ale není. Classic Ketchup je totiž naprosto reálná světová premiéra výstavy Techno Classica, právě probíhající v Essenu.
Na největší německé výstavě klasických aut představil Volkswagen velmi chutnou novinku – kečup. Návštěvníci výstavy si jej budou moci za 3 eura koupit v lahvi s motivem brouka, přičemž je série limitována počtem 1000 kusů. Pro VW ho vyrobila firma Kraft, čímž pokračuje spolupráce ze 70. let, kdy Kraft vyrobil speciální hustý kečup pro potřeby wolfsburské jídelny, která zavedla do nabídky klobásku vlastní výroby. Dalším milníkem v historii VW-kečupu byl rok 1997, kdy začala automobilka Volkswagen Spiced Ketchup prodávat – v počtu 20 000 lahví za rok. Od té doby jejich roční produkce neustále stoupá a jen v roce 2009 se jich prodalo na 450 000 kusů. Classic Ketchup se od něj ovšem, jak název napovídá, chuťově liší.
Nedostanete se za touhle kulinářskou specialitou do Essenu? V klidu. VW ji bude nabízet v dalších sériích i na budoucích „klasik“ akcích a dostane se i do nabídky wolfsburského Volkswagen shopu. Dobrou chuť.
... buggy je pláží král ...
http://www.zakeri.cz
http://www.buggybob.galerie.cz/
http://www.fotopoezie.zonerama.com
http://www.zakeri.cz
http://www.buggybob.galerie.cz/
http://www.fotopoezie.zonerama.com
- prak
- špión 007
- Příspěvky: 4675
- Registrován: 19 úno 2003
- Bydliště: Prak out of Prag
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
paráda, tady se nikdo nehádá z kterýho roku má konzervu
právě jsem nakrájel špek a nalil slivovici
krásnej večer, du ještě pro cibuli
právě jsem nakrájel špek a nalil slivovici
krásnej večer, du ještě pro cibuli
S broukem v hlavě - Prak von VW Brouk klub Prag a 17. předseda Jeď rychlejc.
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
Tak u nás už se pečie na sviatky...
ExBruno
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
Tak to jsou pěkný perníčky....
Až mě za to doma vyhoděj,tak budu kempovat celoročně.
- Milosak_1
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 3735
- Registrován: 15 říj 2007
- Bydliště: Eribov 412
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
Milosovo prkenko
Z leva do prava -> PU, cedar, domaci pastika z diovacaka s klokanem, origos uherak, Slovinska specialitka vysuseny salam, a neskutecne vynikajici dalamanek od kamarada z pekarny
Pred
Stred
Po, az nekdy jindy....
Dobrou chut !!!
Z leva do prava -> PU, cedar, domaci pastika z diovacaka s klokanem, origos uherak, Slovinska specialitka vysuseny salam, a neskutecne vynikajici dalamanek od kamarada z pekarny
Pred
Stred
Po, az nekdy jindy....
Dobrou chut !!!
Komu se nechce, hledá důvod.
Kdo chce, hledá způsob.
Kdo chce, hledá způsob.
- maxmax
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 5044
- Registrován: 25 pro 2007
- Bydliště: Praha 8 a5
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
Hezky, jen nevím,proč POLYUERETAN, a jak zkřížit divočáka s klokanem?
Za jedenácté: Nebudeš jiného vozu než VW říditi:
- soe2
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 3440
- Registrován: 16 kvě 2005
- Bydliště: ostrava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
já tedy do výše uvedených škvarků ještě soupnu do zlatova vysmaženou cebuli....to je pak papíno....
s chrobákom nikdy nezostárňeš.....
Ferda projel - Lotyšsko,Litvu,Polsko,Německo,Slovensko, Rakousko,Slovinsko a Chorvatsko
2vw Mekky (Grossglockner a Wolfsburg) splněny
Ferda projel - Lotyšsko,Litvu,Polsko,Německo,Slovensko, Rakousko,Slovinsko a Chorvatsko
2vw Mekky (Grossglockner a Wolfsburg) splněny
- lišák
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 5286
- Registrován: 08 bře 2003
- Bydliště: ResselStadt
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
Dnes jsem se poprvé podíval na toto téma a musím říci, že tyto projekty mají velké kouzlo. Málo platné život není jenom o práci.
Každý celek se skládá z detailů.
- prak
- špión 007
- Příspěvky: 4675
- Registrován: 19 úno 2003
- Bydliště: Prak out of Prag
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
No už je dost dnů po Silvestru, takže veškerá předsevzetí můžeme klidně pustit z hlavy.
No tak skoro úplně, chleba se může, cibule a paprika vlastně taky, ale samotný to stojí za prd.
Vlastně se na to připravuju už týden. Olomoucký syrečky s česnekem, cibulí, paprikou a dalšími ingrediencemi už týden čeká naloženej, poslední dva dny mimo lednici, už pěkně roste. Špek se povedl zcela mimořádně, pěkně prosolenej a uzenej je jedna báseň.
U toho se nevyplatí šetřit, takže do vinotéky šáhnu pěkně hluboko, Rulandské šedé výběr z bobulí od Maryši je pekelná voňafka skvěle dotvářející kompozici.
A teď nerušit, začínáme
No tak skoro úplně, chleba se může, cibule a paprika vlastně taky, ale samotný to stojí za prd.
Vlastně se na to připravuju už týden. Olomoucký syrečky s česnekem, cibulí, paprikou a dalšími ingrediencemi už týden čeká naloženej, poslední dva dny mimo lednici, už pěkně roste. Špek se povedl zcela mimořádně, pěkně prosolenej a uzenej je jedna báseň.
U toho se nevyplatí šetřit, takže do vinotéky šáhnu pěkně hluboko, Rulandské šedé výběr z bobulí od Maryši je pekelná voňafka skvěle dotvářející kompozici.
A teď nerušit, začínáme
S broukem v hlavě - Prak von VW Brouk klub Prag a 17. předseda Jeď rychlejc.
- prak
- špión 007
- Příspěvky: 4675
- Registrován: 19 úno 2003
- Bydliště: Prak out of Prag
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší rec
Venku padá sníh a zpoza okna se to dá pěkně vydržet. No a abychom ten čas čekání na jaro nějak pěkně využili a posbírali dostatek energie, tak vaříme. Žrádýlko je veliká krása. No a protože začneme brzy myslet na plavky a co nejméně rosolu do nich, použijeme i nějakou zdravou surovinu.
Do pekáče postupně klademe krásnou odněkud zdaleka dovezenou brokolici, kuřecí masinko, cibuli (na prdění), česnek (jen proto, že bez česneku nelze žít), předvařené brambůrky a navrch mojí velikou radost - Romadůrek. Pak už to jen prolejeme vejci se šlehačkou a šup s tím do trouby. Pepř a sůl je samozřejmost podle chuti každého soudruha.
pohled do trouby
grand finále
příště si dáme něco ostřejšího
moje zahrádka s feferonkami
A teď mi držte palce - uvařím ještě grog a jdu na ten pekáč
Do pekáče postupně klademe krásnou odněkud zdaleka dovezenou brokolici, kuřecí masinko, cibuli (na prdění), česnek (jen proto, že bez česneku nelze žít), předvařené brambůrky a navrch mojí velikou radost - Romadůrek. Pak už to jen prolejeme vejci se šlehačkou a šup s tím do trouby. Pepř a sůl je samozřejmost podle chuti každého soudruha.
pohled do trouby
grand finále
příště si dáme něco ostřejšího
moje zahrádka s feferonkami
A teď mi držte palce - uvařím ještě grog a jdu na ten pekáč
S broukem v hlavě - Prak von VW Brouk klub Prag a 17. předseda Jeď rychlejc.