Vencovo ponorka

renovace, generální opravy, stavby i přestavby krok za krokem
Odpovědět
OB
Dr. Přípraveček

Re: Vencovo ponorka

Příspěvek od OB »

Herbie má pravdu. Vůbec mne nenapadlo, že by to Venca nevěděl. Tedy Venco, šroub už jsi zkontroloval, tak tedy vyfoť konec kliky. Jako na Herbieho obrazku. Pak snad bude jasno.
Co přijde dál???

venca101
stálý inventář fóra flat4

Příspěvek od venca101 »

Našel jsem fotku kliky, když jsem ji přivezl z broušení. Nahoře na obrázku je vidět i kousek staré ohulené kliky ze zadřeného motoru.

20230720_091704.jpg

OB
Dr. Přípraveček

Příspěvek od OB »

Tak jestli dobře vidím v motoru máš kliku pro setrvák s O kroužkem.
Co přijde dál???

Pekař z Boščehrada

Příspěvek od Pekař z Boščehrada »

Stejně pořád nechápu, jaký to má vliv na roztrhání papírovýho těsnění

liba

Příspěvek od liba »

Délka šroubů?

Herbie
zlej moderátor

Příspěvek od Herbie »

tak to že je v motoru "novější" klika je ta lepší varianta
na tu by teoreticky měl jít ten "starší" setrvák bez gumového O kroužku nasadit a dotáhnout aniž by to dosedlo jinak než by mělo

Takže proč se setrvák povolil po pouhých 10ti minutách provozu ?
- byl špatně utaženej ?
- ten nově koupenej šroub se z nějakého důvodu povolil sám od sebe ?
- je ten setrvák křivej a hážě čímž nějak uvolní ten šroub ?

Já bych zkusil přecijen použít originální šroub, nelíbí se mi že konec toho nového šroubu je hodně jiný
nemám po ruce ted kliku abych se podíval jak vlastně vypadá vnitřek díry se závitem
jestli to fakt někde nedosedne dřív/jinak než by mělo
Obrázek

Takže udělej to co píše Sam :
Sam píše:
22 kvě 2024
Nerozumím jen jedné věci. Proč se hnát za setrvačníkem s O kroužkem, když papírové těsnění udělá stejnou službu. A nebo jinak: Věříš tomu, že změnou na O kroužek se vyřeší problém se špatně utaženým setrvačníkem ?

Stále nevíme, jestli je závit na klice a šroubu v dobrém stavu. Také nevíme, jestli je šroub Febi správně dlouhý. Jen víme, že je stejně dlouhý jako nějaký jiný šroub :D

Co zkusit rukou zašroubovat do kliky a oměřit vzdálenost, Bude jasné hned, jestli šroub narazí na dno nebo ne.
... a vůbec !

evinsen

Příspěvek od evinsen »

Kašlete na šroub,v klice je závitu dost.Tady čtěte,překládejte a čtěte.
P5241678.JPG
P5241679.JPG
P5241680.JPG
Pro poznámku,není těsnění jako těsnění,originál papírek je úplně jiný materiál než čínský červený pijík v sadě za 150 korun.A to platí i o plíšku který má na sobě kompozit. Poslední snímek položka 19 je od jakého motoru se dával setrvačník s O kroužkem.
P5241681.JPG

evinsen

Příspěvek od evinsen »

Ještě vám to otočím :D
P5241679.JPG
P5241680.JPG

lope

Příspěvek od lope »

Řez je dobrej, akorát 1 pozice není popsaná - zrovna asi ty vymezovací podložky. Je tam ale vidět, že na klikovce je osazení, kam setrvák nemá dosednout, i když je to nakreslený bez vůle. Čili to asi bude na chlup, to bych zkontroloval. Jestli setrvák nedosednul nějak napůl na těsnění i to osazení. U dílů, který k sobě z výroby nepatří, je to možný. No a šrouby zašroubovat bez setrváku a změřit jestli jdou dostatečně daleko, ale prý to tím nebude :D

venca101

Příspěvek od venca101 »

Prověřil jsem všechny možnosti a informace a verdikt je takový, že hloubka závitu v klice je dostatečná, šroub se o dno nemá šanci opřít. Že jsou dva druhy klik jsem fakt nevěděl... Na novou kliku z nějakého záhadného důvodu nejde dát starý setrvačník, prostě to na 100% nepasuje - měl jsem náhradní nový typ kliky v regálu, tak jsem ve svěráku zkusil a ten starej setrvák tam prostě úplně čistě nedosedá.
Pátral jsem proto po bájném setrváku 109 zubů, 200mm spojka a těsnění na O-kroužek - ten se podařilo najít v Itálii co by kamenem dohodil od Vatikánu. Takže když zázraky, tak se musí do centra dění :D .

Setrvačník dorazil, hodil jsem ho do auta, pro jistotu jsem aji zrepasoval starej šroub setrváku = vyměnil jsem ložisko a prachovku a byl nejvyšší čas řešit veteránskou přetestaci.
Dnes byla přetestace dokončená absolvováním STK a máme ujetejch prvních cca 80 km s novým bájným setrvákem - zatím musím zaklepat na dřevo, že všechno dobrý :D

Díky všem za rady při těchto peripetiích

PS: ze zvědavosti, co umí fermež, jsem se rozhodl tímto znamenitým olejem před STK valníka namazat. Musím říct, že na efekt za mě fakt dobrý, co to vydrží je ve zkušební době...

Zkouška starého setrváku na nový typ kliky...
4_6_00.jpg

Bájný setrvák od Františka z Itošky
4_6_01.jpg
4_6_02.jpg
4_6_03.jpg
4_6_04.jpg
4_6_04a.jpg
back on the road with white lady.jpg
4_6_05.jpg
4_6_06.jpg

Samba
inzertní poeta

Příspěvek od Samba »

ha..le lujaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..

pulenejksicht
ex beetleboy

Příspěvek od pulenejksicht »

hezky pekne Ty uz si ready na Stvoridla :wink:
jdeme frflat na flat ...

Sam
vintage patolog
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sam »

On to beztak do té doby ještě 2x rozebere... :D
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

venca101

Příspěvek od venca101 »

Po nějaké době aktualizace projektu. Projekt kombi neustále pokračuje i když to tak nevypadá. Od května se drbu s lakováním dveří a drobných dílů. Příští ponorka už jedině v patince. Lakování, "to nechceš", jak by řekl náš mladej :D
Ale jsem na dobré cestě, vypadá to, že do konce prázdnin bude úplně všechno potřebné v barvě a od září začnu dělat voskování dutin a podvozku.
Dále k ponorce splašeno pár dílů. V červenci se objevila v Salzburgu zahrádka přes celou střechu za suchý z nosa, tak jsem naložil rodinku do T3 a udělali si prodloužený víkend u Attersee, u toho jsme nasáli onu zahradu.
No a teď na konci prázdnin se podařilo na skládačku motoru sehnat pěkný sání s dalším kusem bájného setrváku. Takže v obou ponorkách budou stejné motory, startéry a setrváky.

Obrázek

Obrázek

23_8_1.jpg
23_8_1.jpg (223.84 KiB) Zobrazeno 446 x
23_8_1a.jpg
23_8_2.jpg
23_8_3.jpg
23_8_4.jpg

Odpovědět