Tak máme odzimováno a natočeno prvních 500km v letošní sezóně. Musím říct, že to je vždy nezvyk, přesedlat po dlouhé odmlce z nového do starého VW. Nebrzdí, nejede, dělá to rambajz a smrdí.

Čeho jsem si předtím moc nevšímal, tak to jsou reakce okolí a ostatních řidičů na silnici:
* malé děti jsou unešení, clomají rukama rodičů a ukazují prstem
* puberťáci jsou ze setkání tak v šoku, že se dají do nehraného smíchu a nedokáží pochopit, co že se to objevilo na silnici
* občas se otočí nějaký ten dospělý, buď zasněný vzpomínkou na staré časy, nebo s výrazem: kdo to sem zase přismrděl
* většině ostatních jste naštěstí zcela ukradeni a ignorují vás stejně jako ostatní řidiče.
* u řidičů převažují pozitivní reakce u offroadářů a motorkářů, kde často probíhá nenucený pozdrav.
* u veteránistů je to jasné, pozdrav a vzájemné pochválení vozů rychlým gestem. Přeci jen není času nazbyt a nevěnovat se řízení se nevyplácí.
* následují řidiči limuzín, kterým jsem na silnici zcela ukradený, nevidí mne, ale podvědomně ví, že na silnici něco jede a tak si drží decentní odstup.
* o mnoho víc jsou nebezpeční řidiči vozů střední třídy. Jejich jediným cílem je vytlačit starý vůz ze silnice, tlačit ho nalepeni těsne za zadním nárazníkem, případně vjíždět na hlavní zrovna v okamžiku mého průjezdu křižovatkou. Přesně dle logiky že kamion a starý vůz jezdí jak s hnojem a s novým vozem to musí přece stihnout.
* poslední sorta jsou "metropolitní škodovkáři". Jedou svým tempem jako ostatní a když zpozorují, že staré VW jede vedle nich stejnou rychlostí, nutí je to podvědomě zrychlovat. Vznikají tak komické situace, kdy řidič v odbočujícím pruhu iracionálně přidává a řítí se čím dál větší rychlostí do pravoúhlé zatáčky nebo do stojící kolony vozidel.
Máte také podobné zkušenosti z provozu ?