Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Víno, ženy, muži a zpěv. Pojďme si konečně odpočinout od vzduchem chlazených.
Odpovědět
Uživatelský avatar
SO 545
vw pozitiv
Příspěvky: 4893
Registrován: 27 říj 2004
Bydliště: vych.slovensko-Sobrance
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od SO 545 »

sama mnamka...a kde je vecera :lol:
SYSTEM CONTROL
http://www.vwolkers.com" onclick="window.open(this.href);return false; Mrtvy muž

Uživatelský avatar
udeeska
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 7223
Registrován: 31 led 2009
Bydliště: Usti n.L.-Seattle WA

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od udeeska »

Tady, tady ale jen topinka po vánocích a před daněmi :D
Ale na večeři jednoduché uklohnit
Přílohy
IMG_20211124_182517.jpg
Vwase nocni sichta...

Uživatelský avatar
ALU
Příspěvky: 64
Registrován: 24 čer 2015
Bydliště: Praha

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od ALU »

Ježíšek mi nadělil takový pěkný stojánek... takže to bude asi stojánkový guláš :D
stojánkový guláš.JPG

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 15179
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Sam »

Okurková sezóna vrcholí, což tak si dát rychlokvašky ?

5kg okurek nakladaček omýt a naložit do škopku s vodou.
Mezitím svařit 5l vody, přidat 200g soli, přihodit celý pepř, nové koření, bobkový list a nechat vychladnout na cca 40 stupňů.
Do sklenice nebo lépe do kameninového soudku od zelí skládat okoupané okurky které mírně propícháte vidličkou.
Prokládat čerstvým koprem,vinnými listy a křenem nakrájeným na kolečka.
Poté zalít připraveným nálevem, zatížit kamenem a přikrýt pokličkou nebo plátýnkem a nechat zrát v teple za oknem.
Již za dva dny je možné začít koštovat tu poťouchlou chuť rychlokvašek.
Přílohy
AD6B86D2-F957-4757-9F0D-7B8B86206416.jpeg
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
pulenejksicht
ex beetleboy
Příspěvky: 5886
Registrován: 19 kvě 2004
Bydliště: vwšudezdejší

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od pulenejksicht »

Ty horicky trubicky nalevo k tomu taky prikusujes jako neutralizaci zkriveny tlamy ? :wink:
jdeme frflat na flat ...

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 15179
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Sam »

Temi se kocham a ve volne chvili,mezi degustaci okurek a napoju, kreslim na volne misto v novinach, vykres na vyrobu chybejicich casti.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
tarmara
mořský stařec flat4.org
Příspěvky: 880
Registrován: 14 zář 2013
Bydliště: Lissa an der Elbe

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od tarmara »

Letos poprvé zkouším svatojánský likér - 25.6. natrhané na zahradě zelené vlašáky, 24h naložené do čisté vody. Pak nakrájené na 1/4, naházené do 5l lahve a zalité rumy v akci. Dále je výroba zatím jen v teoretické rovině: po 3 měsících louhování na světlém a teplém místě se nálev sleje, doředí vodou s medem a nechá se další 3 měsíce odležet v lahvích tentokrát už na studeném a tmavém místě....na vánoce snad bude co pít...
Přílohy
24b3aac8-3d32-415f-89ed-4a78e850ce0d.jpg
VW T2b "Zoran" (1977)
Kdyby mi to stálo, jako mi to visí, koupil bych si velkostatek u nás v Lysý!

Uživatelský avatar
Vendelin
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 1258
Registrován: 08 led 2010
Bydliště: Brno

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Vendelin »

Z vlastních zkušeností soudím, že rum na to není vhodný. Přerazí tu ořechovou vůni a chuť. Já dávám čistý líh (pak se to pro slabší jedince doředí) nebo vodku. A po měsíci luhování ještě badyán. Celkově dva měsíce stačí. Takže to Vánoc u mě nikdy nedožilo, pokud to nebylo odloženo jako dárek.
Jirka Vendelín

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 15179
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Sam »

Zajímavé, jsem zvědav na výsledek. Byla by to cesta jak se zbavit ořechů :D
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
Vendelin
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 1258
Registrován: 08 led 2010
Bydliště: Brno

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Vendelin »

Ale rychle, už jsou dost tvrdé. Proto se sklízí na sv. Jana

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 15179
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Sam »

Tak jak dopadl Liguére, Tamaro ?

Dnes si dáme recept na domácí Cider. Pokud máte jablečný sad a jablka loupaná, krájená, sušená, vařená, případně v podobě jablečný moštů, nebo štrůdlů vám již lezou krkem, je možné zaexperimentovat s tímto alkoholickým nápojem.

Ingredience a pomůcky:
Jablka - množství co kdo snese.
Naprosto zásadní surovina. Doporučuji provést mix více odrůd. Já dávám cca třetinu hodně kyselých, třetinu hodně sladkých a třetinu s poněkud poťouchlou chutí.
Demižóny v počtu n+1 - mne se osvědčily 10litrové.
Kvasné zátky v počtu n
Hadička
na přečerpávání
Tlakové lahve se zátkou. Používám 0.5l od piva s keramickou zátkou. Např. Bernard
Chladný sklep nebo půda s konstantní teplotou 12-15stupňů.

Postup:
Výběr z jablek nadrtit a vymoštovat např ve vaší oblíbené moštárně či svépomocí. Následně nechat do druhého dne ustát ve větších nádobách, aby se usadil kal. V mezičase si připravit startér. Tedy moštem naplnit cca do dvou třetin PET lahev, vypustit vzduch a dát ji na cca 2 dny na topení aby se nastartovalo kvašení. Lahev je třeba průběžně kontrolovat a případně upouštět jinak máte o zábavu postaráno.
Druhý den hadičkou přečerpat odstátý mošt do připravených demižónů . Plníme na hranu nejširší části demižónu, tedy zůstává tam skoro 2 litry volného místa pro následné bujaré kvašení. Přidat startér z PET lahve a demižon uzavřít kvasnou zátkou.
Takto necháme cca den až dva při pokojové teplotě než se rozjede na plno kvašení. Poté demižóny přesuneme do chladného sklepa. Ideální teplota cca 12stupňů.

Po cca dvou měsících mošt bez kalů z kvasinek přečerpat do čistých demižonů (proto ten jeden navíc), doplnit čerstvým moštem až pod okraj a nechat dál kvasit alespoň týden nebo dva opět pod kvasnou zátkou. S oblibou používám na dolévání "listopadový" mošt, tedy ten z již uskladněných jablek. Je výrazně hustší a cukernatější. Mrazím jej do PET lahví a vydrží mi v mrazáku do jara.

Dlouhé čekání než cider uzraje věnujeme přípravě pivních lahví s keramickou zátkou. Průběžně je nakupujeme v pivováru, odčerpáváme z nich zakoupené tekutiny a plníme je vzduchem a následně čisté jimi plníme sklep.
Do takto připravených lahví se pak může cider stáčet. Cider v lahvích pak musí další týden až dva zrát opět ve chladném sklepě.
Pokud začneme s přípravou včas, tak na Vánoce nebo na nový rok se můžeme těšit na domácí cider.
Přílohy
IMG_2932.jpeg
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
Herbie
zlej moderátor
Příspěvky: 13943
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Praha

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Herbie »

pěkný :)
po letošní neplánované pauze, bude možno v říjnu 2023 převádět jabka na mošt v mě ve Slivenci
takže máte dostatek času připravit si proprietry
... a vůbec !

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 15179
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Sam »

Po dvou týdnech zrání v lahvích je možné začít koštovat. Minule jsem prokvasil až do sucha a cider byl bez bublin. Letos se mi osvědčilo před stáčením přidat něco čerstvého sladkého moštu a nastartovat znovu kvašení. V lahvích se pak cider natlakuje a bublinek je pak více. Při otvírání to musí udělat takové slabé pššst, při nalévání pak centimetrová pěna která rychle mizí a zůstane jen řetízek po kraji skla. Ideálně konzumovat vychlazený a v menším skle. Přeci jen je to silnější než běžná piva.
Přílohy
6EA7A7AD-8BA7-4C86-AC91-361A3A03B78F.jpeg
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
Pětišroub
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 19861
Registrován: 02 led 2003

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Pětišroub »

Pivo Šežek, poznej svou Nemesis
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)

Mi.Sz
Příspěvky: 67
Registrován: 03 úno 2019
Bydliště: Bystřice

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Mi.Sz »

Broučí mňamka (marcipanový úlovek) :mrgreen:
Přílohy
IMG_20230120_154342.jpg
IMG_20230120_154353.jpg

Uživatelský avatar
Samba
inzertní poeta
Příspěvky: 6111
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Kladno

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Samba »

jeden místní čmouduguru děla epesbombes ohulenou flakotu, je to žrádlo, smekam ma ucta..
okurenie3.jpg
okurenie2.jpg
okurenie1.jpg

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 15179
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Sam »

Letošní várka Cideru na výročí 105 let Československé Republiky. Pod dohledem toho nejvyššího
Foto speciálně pro Sambiče, aby mu ten sběr jablek šel pěkně od ruky.
IMG_3800.JPG
IMG_3798.JPG
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
Samba
inzertní poeta
Příspěvky: 6111
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Kladno

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Samba »

jojo, díky díky.. fseho necham, na sběr spěcham..

klic
Příspěvky: 94
Registrován: 03 črc 2008
Bydliště: Praha 6

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od klic »

Kvasinky jsou nejlepší kamarádi
IMG_20231110_101824.jpg

Mi.Sz
Příspěvky: 67
Registrován: 03 úno 2019
Bydliště: Bystřice

Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty

Příspěvek od Mi.Sz »

Říkám jim (nečekaně) Garbusky 😁😁😁
Přílohy
received_322794943901470.jpeg

Odpovědět