Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
- SO 545
- vw pozitiv
- Příspěvky: 4893
- Registrován: 27 říj 2004
- Bydliště: vych.slovensko-Sobrance
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
sama mnamka...a kde je vecera
SYSTEM CONTROL
http://www.vwolkers.com" onclick="window.open(this.href);return false; Mrtvy muž
http://www.vwolkers.com" onclick="window.open(this.href);return false; Mrtvy muž
- udeeska
- stálý inventář fóra flat4
- Příspěvky: 7223
- Registrován: 31 led 2009
- Bydliště: Usti n.L.-Seattle WA
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Tady, tady ale jen topinka po vánocích a před daněmi
Ale na večeři jednoduché uklohnit
Ale na večeři jednoduché uklohnit
Vwase nocni sichta...
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Ježíšek mi nadělil takový pěkný stojánek... takže to bude asi stojánkový guláš
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15179
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Okurková sezóna vrcholí, což tak si dát rychlokvašky ?
5kg okurek nakladaček omýt a naložit do škopku s vodou.
Mezitím svařit 5l vody, přidat 200g soli, přihodit celý pepř, nové koření, bobkový list a nechat vychladnout na cca 40 stupňů.
Do sklenice nebo lépe do kameninového soudku od zelí skládat okoupané okurky které mírně propícháte vidličkou.
Prokládat čerstvým koprem,vinnými listy a křenem nakrájeným na kolečka.
Poté zalít připraveným nálevem, zatížit kamenem a přikrýt pokličkou nebo plátýnkem a nechat zrát v teple za oknem.
Již za dva dny je možné začít koštovat tu poťouchlou chuť rychlokvašek.
5kg okurek nakladaček omýt a naložit do škopku s vodou.
Mezitím svařit 5l vody, přidat 200g soli, přihodit celý pepř, nové koření, bobkový list a nechat vychladnout na cca 40 stupňů.
Do sklenice nebo lépe do kameninového soudku od zelí skládat okoupané okurky které mírně propícháte vidličkou.
Prokládat čerstvým koprem,vinnými listy a křenem nakrájeným na kolečka.
Poté zalít připraveným nálevem, zatížit kamenem a přikrýt pokličkou nebo plátýnkem a nechat zrát v teple za oknem.
Již za dva dny je možné začít koštovat tu poťouchlou chuť rychlokvašek.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
- pulenejksicht
- ex beetleboy
- Příspěvky: 5886
- Registrován: 19 kvě 2004
- Bydliště: vwšudezdejší
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Ty horicky trubicky nalevo k tomu taky prikusujes jako neutralizaci zkriveny tlamy ?
jdeme frflat na flat ...
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15179
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Temi se kocham a ve volne chvili,mezi degustaci okurek a napoju, kreslim na volne misto v novinach, vykres na vyrobu chybejicich casti.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Letos poprvé zkouším svatojánský likér - 25.6. natrhané na zahradě zelené vlašáky, 24h naložené do čisté vody. Pak nakrájené na 1/4, naházené do 5l lahve a zalité rumy v akci. Dále je výroba zatím jen v teoretické rovině: po 3 měsících louhování na světlém a teplém místě se nálev sleje, doředí vodou s medem a nechá se další 3 měsíce odležet v lahvích tentokrát už na studeném a tmavém místě....na vánoce snad bude co pít...
VW T2b "Zoran" (1977)
Kdyby mi to stálo, jako mi to visí, koupil bych si velkostatek u nás v Lysý!
Kdyby mi to stálo, jako mi to visí, koupil bych si velkostatek u nás v Lysý!
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Z vlastních zkušeností soudím, že rum na to není vhodný. Přerazí tu ořechovou vůni a chuť. Já dávám čistý líh (pak se to pro slabší jedince doředí) nebo vodku. A po měsíci luhování ještě badyán. Celkově dva měsíce stačí. Takže to Vánoc u mě nikdy nedožilo, pokud to nebylo odloženo jako dárek.
Jirka Vendelín
Jirka Vendelín
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15179
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Zajímavé, jsem zvědav na výsledek. Byla by to cesta jak se zbavit ořechů
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Ale rychle, už jsou dost tvrdé. Proto se sklízí na sv. Jana
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15179
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Tak jak dopadl Liguére, Tamaro ?
Dnes si dáme recept na domácí Cider. Pokud máte jablečný sad a jablka loupaná, krájená, sušená, vařená, případně v podobě jablečný moštů, nebo štrůdlů vám již lezou krkem, je možné zaexperimentovat s tímto alkoholickým nápojem.
Ingredience a pomůcky:
Jablka - množství co kdo snese.
Naprosto zásadní surovina. Doporučuji provést mix více odrůd. Já dávám cca třetinu hodně kyselých, třetinu hodně sladkých a třetinu s poněkud poťouchlou chutí.
Demižóny v počtu n+1 - mne se osvědčily 10litrové.
Kvasné zátky v počtu n
Hadička na přečerpávání
Tlakové lahve se zátkou. Používám 0.5l od piva s keramickou zátkou. Např. Bernard
Chladný sklep nebo půda s konstantní teplotou 12-15stupňů.
Postup:
Výběr z jablek nadrtit a vymoštovat např ve vaší oblíbené moštárně či svépomocí. Následně nechat do druhého dne ustát ve větších nádobách, aby se usadil kal. V mezičase si připravit startér. Tedy moštem naplnit cca do dvou třetin PET lahev, vypustit vzduch a dát ji na cca 2 dny na topení aby se nastartovalo kvašení. Lahev je třeba průběžně kontrolovat a případně upouštět jinak máte o zábavu postaráno.
Druhý den hadičkou přečerpat odstátý mošt do připravených demižónů . Plníme na hranu nejširší části demižónu, tedy zůstává tam skoro 2 litry volného místa pro následné bujaré kvašení. Přidat startér z PET lahve a demižon uzavřít kvasnou zátkou.
Takto necháme cca den až dva při pokojové teplotě než se rozjede na plno kvašení. Poté demižóny přesuneme do chladného sklepa. Ideální teplota cca 12stupňů.
Po cca dvou měsících mošt bez kalů z kvasinek přečerpat do čistých demižonů (proto ten jeden navíc), doplnit čerstvým moštem až pod okraj a nechat dál kvasit alespoň týden nebo dva opět pod kvasnou zátkou. S oblibou používám na dolévání "listopadový" mošt, tedy ten z již uskladněných jablek. Je výrazně hustší a cukernatější. Mrazím jej do PET lahví a vydrží mi v mrazáku do jara.
Dlouhé čekání než cider uzraje věnujeme přípravě pivních lahví s keramickou zátkou. Průběžně je nakupujeme v pivováru, odčerpáváme z nich zakoupené tekutiny a plníme je vzduchem a následně čisté jimi plníme sklep.
Do takto připravených lahví se pak může cider stáčet. Cider v lahvích pak musí další týden až dva zrát opět ve chladném sklepě.
Pokud začneme s přípravou včas, tak na Vánoce nebo na nový rok se můžeme těšit na domácí cider.
Dnes si dáme recept na domácí Cider. Pokud máte jablečný sad a jablka loupaná, krájená, sušená, vařená, případně v podobě jablečný moštů, nebo štrůdlů vám již lezou krkem, je možné zaexperimentovat s tímto alkoholickým nápojem.
Ingredience a pomůcky:
Jablka - množství co kdo snese.
Naprosto zásadní surovina. Doporučuji provést mix více odrůd. Já dávám cca třetinu hodně kyselých, třetinu hodně sladkých a třetinu s poněkud poťouchlou chutí.
Demižóny v počtu n+1 - mne se osvědčily 10litrové.
Kvasné zátky v počtu n
Hadička na přečerpávání
Tlakové lahve se zátkou. Používám 0.5l od piva s keramickou zátkou. Např. Bernard
Chladný sklep nebo půda s konstantní teplotou 12-15stupňů.
Postup:
Výběr z jablek nadrtit a vymoštovat např ve vaší oblíbené moštárně či svépomocí. Následně nechat do druhého dne ustát ve větších nádobách, aby se usadil kal. V mezičase si připravit startér. Tedy moštem naplnit cca do dvou třetin PET lahev, vypustit vzduch a dát ji na cca 2 dny na topení aby se nastartovalo kvašení. Lahev je třeba průběžně kontrolovat a případně upouštět jinak máte o zábavu postaráno.
Druhý den hadičkou přečerpat odstátý mošt do připravených demižónů . Plníme na hranu nejširší části demižónu, tedy zůstává tam skoro 2 litry volného místa pro následné bujaré kvašení. Přidat startér z PET lahve a demižon uzavřít kvasnou zátkou.
Takto necháme cca den až dva při pokojové teplotě než se rozjede na plno kvašení. Poté demižóny přesuneme do chladného sklepa. Ideální teplota cca 12stupňů.
Po cca dvou měsících mošt bez kalů z kvasinek přečerpat do čistých demižonů (proto ten jeden navíc), doplnit čerstvým moštem až pod okraj a nechat dál kvasit alespoň týden nebo dva opět pod kvasnou zátkou. S oblibou používám na dolévání "listopadový" mošt, tedy ten z již uskladněných jablek. Je výrazně hustší a cukernatější. Mrazím jej do PET lahví a vydrží mi v mrazáku do jara.
Dlouhé čekání než cider uzraje věnujeme přípravě pivních lahví s keramickou zátkou. Průběžně je nakupujeme v pivováru, odčerpáváme z nich zakoupené tekutiny a plníme je vzduchem a následně čisté jimi plníme sklep.
Do takto připravených lahví se pak může cider stáčet. Cider v lahvích pak musí další týden až dva zrát opět ve chladném sklepě.
Pokud začneme s přípravou včas, tak na Vánoce nebo na nový rok se můžeme těšit na domácí cider.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
pěkný
po letošní neplánované pauze, bude možno v říjnu 2023 převádět jabka na mošt v mě ve Slivenci
takže máte dostatek času připravit si proprietry
po letošní neplánované pauze, bude možno v říjnu 2023 převádět jabka na mošt v mě ve Slivenci
takže máte dostatek času připravit si proprietry
... a vůbec !
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15179
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Po dvou týdnech zrání v lahvích je možné začít koštovat. Minule jsem prokvasil až do sucha a cider byl bez bublin. Letos se mi osvědčilo před stáčením přidat něco čerstvého sladkého moštu a nastartovat znovu kvašení. V lahvích se pak cider natlakuje a bublinek je pak více. Při otvírání to musí udělat takové slabé pššst, při nalévání pak centimetrová pěna která rychle mizí a zůstane jen řetízek po kraji skla. Ideálně konzumovat vychlazený a v menším skle. Přeci jen je to silnější než běžná piva.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Pivo Šežek, poznej svou Nemesis
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Broučí mňamka (marcipanový úlovek)
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
jeden místní čmouduguru děla epesbombes ohulenou flakotu, je to žrádlo, smekam ma ucta..
- Sam
- vintage patolog
- Příspěvky: 15179
- Registrován: 24 říj 2003
- Bydliště: nowhere
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Letošní várka Cideru na výročí 105 let Československé Republiky. Pod dohledem toho nejvyššího
Foto speciálně pro Sambiče, aby mu ten sběr jablek šel pěkně od ruky.
Foto speciálně pro Sambiče, aby mu ten sběr jablek šel pěkně od ruky.
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
jojo, díky díky.. fseho necham, na sběr spěcham..
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Kvasinky jsou nejlepší kamarádi
Re: Jídlo, bašta, papání, žrádýlko-zkušenosti a nejlepší recepty
Říkám jim (nečekaně) Garbusky