Cyklovač stěračů - originál brouk a možná náhrada

sedan, faltdach nebo kabrio, všichni, kdo máte brouka patříte SEM!!!
Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8711
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvekod yahoďák » 16 srp 2006

nenašel, ale mám dotaz Ondro: jak se stěrače s tímto cyklovačem ovládají??

Když máme spínač dvourychlostní, tak bude jedna poloha stírání s cyklovačem a druhá rychlá rychlost? Nebo je k tomu ještě vícepolohový spínač?

Uživatelský avatar
OB
Dr. Přípraveček
Příspěvky: 2496
Registrován: 14 kvě 2004
Bydliště: skoro Praha

Příspěvekod OB » 16 srp 2006

To ti přesně neřeknu musel bych to vidět. Bohužel jsem tam nenapsal, že to potřebuju do 1303, která již má 3 polohy na přepínači stěračů.
Co přijde dál???

Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8711
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvekod yahoďák » 16 srp 2006

aha a to jsem doteď nevěděl, tím se to vysvětluje :oops:

Uživatelský avatar
Pětišroub
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 19251
Registrován: 02 led 2003

Příspěvekod Pětišroub » 16 srp 2006

příplatková výbava, nebo záležitost posledních ročníků?
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)

Uživatelský avatar
OB
Dr. Přípraveček
Příspěvky: 2496
Registrován: 14 kvě 2004
Bydliště: skoro Praha

Příspěvekod OB » 16 srp 2006

Je to 1303 z roku 1976, takže těžko soudit zda je to modelovým rokem nebo příplatková výbava. V každém případě je to originál.
Co přijde dál???

Uživatelský avatar
Sesto
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 1712
Registrován: 09 čer 2003
Bydliště: Pressburg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Sesto » 16 srp 2006

Ja mam taktiez 3 polohy a chcel som tam dat cyklovac.Ale v poistkovej skrini uz bohuzial nieje moznost to tam vlozit :cry:
Aby som to upresnil.Vlozit to je kam ale niesu tam dovedene kable.

Nesadol by tam cyklovac z Felicie?Podla mna hej.
Naposledy upravil(a) Sesto dne 16 srp 2006, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
john
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 3686
Registrován: 24 led 2005
Bydliště: Sydney Australia

Příspěvekod john » 16 srp 2006

To urcite myslis cYklovac..

Uživatelský avatar
psycho
pro známé: psyxo
Příspěvky: 480
Registrován: 26 zář 2005
Bydliště: Prešporok
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod psycho » 16 srp 2006

sesto a gramatika,to su nerozlucni kamarati :twisted:
Ak ti život prinesie citróny, vyrábaj
citronádu

Uživatelský avatar
OB
Dr. Přípraveček
Příspěvky: 2496
Registrován: 14 kvě 2004
Bydliště: skoro Praha

Příspěvekod OB » 16 srp 2006

Bohužel tento problém řeším již asi týden. Vyzkoušel jsem všechny možné novější cyklovače a ty nefungují na toto zapojení. Nefungují protože ten typ z Brouka je řešen bimetalem a ty novejší jsou řízené elektronicky, a mám pocit, že pro toto elektronické intervalové relé (abychom to správně nazývali) musí být další spínací kontakty v páce pro stěrače. Proto zřejmě to elektronické relé nefunguje.
Samozřejmě je důležité do svorkovnice natáhnout kabely.
Až tento problém vyřeším pošlu schema zapojení.
Co přijde dál???

Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8711
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvekod yahoďák » 16 srp 2006

já myslím, že to je parketa pro zdejšího specialistu Pajase...pokud bude mít schéma původního broučího zapojení, možná vymyslí, jaký/z čeho cyklovač by mohl nahradit ten originál.....

Uživatelský avatar
john
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 3686
Registrován: 24 led 2005
Bydliště: Sydney Australia

Příspěvekod john » 16 srp 2006

Ja som si ho robil sam a nema to chybu...

Uživatelský avatar
prak
špión 007
Příspěvky: 4466
Registrován: 19 úno 2003
Bydliště: Prak out of Prag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod prak » 16 srp 2006

zatím jsem měl dva brouky vybavené cyklovačem a oba byly elektronické. Funguje nezávisle na vypínači stěračů. Má ovládací kolečko tuším asi čtyřpolohové a vysílá vždy krátký signál dostačující k rozběhnutí stěračů. Dobíhají pak s automatickým doběhem v převodovce stěračů. Zapojují se na 1. rychlost (v případě vícerychlostních). Je určen pro 6 i 12 V.
Předpokládám, že by šel nahradit doplňkovým škodováckým, ale to je několikanásobně větší.
S broukem v hlavě - Prak von VW Brouk klub Prag a 17. předseda Jeď rychlejc.

Uživatelský avatar
prak
špión 007
Příspěvky: 4466
Registrován: 19 úno 2003
Bydliště: Prak out of Prag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod prak » 16 srp 2006

takhle vypadá ta škodofka, mám to zrovna po ruce:
Obrázek
Obrázek
VW je cca 50 x 60 x 20 mm
S broukem v hlavě - Prak von VW Brouk klub Prag a 17. předseda Jeď rychlejc.

Uživatelský avatar
SO 545
vw pozitiv
Příspěvky: 4446
Registrován: 27 říj 2004
Bydliště: vych.slovensko-Sobrance
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod SO 545 » 16 srp 2006

prak ma predbehol akurát doplním bolo to v Š100/110

alebo samotné relé v 1203 novší typ aj s kabelážou. Toto riešenie mám v 120 a do 1303 bude pasovať tiež.
SYSTEM CONTROL
www.vwolkers.com Mrtvy muž

Uživatelský avatar
Herbie
zlej moderátor
Příspěvky: 12841
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Praha

Příspěvekod Herbie » 16 srp 2006

kdyz se me na to onehda Ondra ptal, jestli nevim o cyklovaci do brouka, tak sem taky docela koukal
zatim sem auto se trema polohama na sterace v ruce nemel :)
... a vůbec !

Uživatelský avatar
pajas
zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Příspěvky: 425
Registrován: 01 čer 2005
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pajas » 16 srp 2006

yahoďák píše:já myslím, že to je parketa pro zdejšího specialistu Pajase...pokud bude mít schéma původního broučího zapojení, možná vymyslí, jaký/z čeho cyklovač by mohl nahradit ten originál.....


Jak ten cyklovač vlastně funguje?

Cyklovač má za úkol simulovat zapínání a vypínání páčky stěračů I rychlosti (nejpomalejší). Pro jeden cyklus stěračů (setře a vrátí se) stačí udat pouze imlpulz (páčkou, cyklovačem) a zbytek zařídí přídržný kontakt, který udržuje stěrače v pohybu dokud se nevrátí zpět do koncové polohy.

Použít se dá jakýkoliv cyklovač, který má na výstupu relé :wink:

Uživatelský avatar
pajas
zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Příspěvky: 425
Registrován: 01 čer 2005
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pajas » 16 srp 2006

Herbie píše:kdyz se me na to onehda Ondra ptal, jestli nevim o cyklovaci do brouka, tak sem taky docela koukal
zatim sem auto se trema polohama na sterace v ruce nemel :)


Tady to se dá řešit za pomoci cyklovače s pamětí :wink:

Ty fungují asi nějak takhle:

Jediným ovládacím prvkem cyklovače s pamětí je spínací páčka stěračů (u brouků samozřejmě otočný knoflík, první poloha). Po prvním sepnutí je nastavena maximální doba prodlevy. Požadovanou dobu prodlevy lze nastavit vypnutím a opětovným zapnutím cyklovače, který dále tuto nastavenou dobu zachová. Po vypnutí se cyklovač postupně nastaví až na maximální dobu prodlevy. Po přepnutí z trvalého chodu stěračů se nastaví nejkratší doba prodlevy.

Uživatelský avatar
SO 545
vw pozitiv
Příspěvky: 4446
Registrován: 27 říj 2004
Bydliště: vych.slovensko-Sobrance
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod SO 545 » 17 srp 2006

cyklovač s pamäťou bol vo /fajnovejších/ favoritoch
SYSTEM CONTROL
www.vwolkers.com Mrtvy muž

Šíša
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 3968
Registrován: 28 srp 2006

Příspěvekod Šíša » 09 zář 2007

Dneska jsem rozebral páčky na mexiku a hle ... u páčky na stěrače je nějaká zarážka a volnej kontak...

... tak jsem zarážku vyndal, poskládal a páčka stěřačů teď jde z klidové "normální zažité" polohy dát dolů :shock:

jen to zatím nic nedělá, bo v konektoru chybí kontakt. Ale předpokládám, že to je příprava pro cyklovač, jen je zablokovaná ta poloha, aby se na ní nedalo dostat, když nic nedělá

Taktéž pro ovládání ostřikování okna je tam jeden plobkovej kontakt, kterej se spíná zatlačením páčky "od řidiče" ... že by na ostřikování světlometů :?:

nebo jen mám páčky třeba z G1 a takhle to omezej

Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8711
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvekod yahoďák » 10 zář 2007

spíš jde o univerzální polotovar páčky s kontaktama používanáý na brouka a G1,....ta poloha zatlačit od řidiče bývá spíš na ostřikování zadního okna, ale je to zajímavé, použít by to šlo
Obrázek


Zpět na “Broučí fórum”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host