Jak se připojit k FTP

témata týkající se provozu fóra: "jak vložit obrázek", "kniha přání a stížností" atd.
Uživatelský avatar
Kvak
propadlík Janeba
Příspěvky: 1804
Registrován: 21 úno 2004

Jak se připojit k FTP

Příspěvek od Kvak »

Čas od času se zde objeví uživatelská lama (= nepejorativní označení nezkušeného uživatele), která se ptá "jak se připojit k FTP serveru"

FTP znamená File Transfer Protocol - tedy způsob komunikace mezi dvěma počítači pro výměnu souborů.

Počítači, který nabízí nějaké soubory říkejme server (FTP server) neboli sluha - paač slouží, nabízí a nebo poskytuje nějaké služby (FTP služby). Druhým počítačem je takzvaný klient, tedy počítač, jenž po serveru požaduje nějaké služby. Jest jeho klientem.

Co potřebuje server aby mohl být serverem necháme správcům sítí a administrátorům, nám stačí, že takovýto server existuje, a že něco nabízí.

Klient potřebuje nějaký klientský software, program, jenž se umí k FTP serveru připojit, zobrazit co server nabízí, stáhnout požadovaný soubor (download) a nebo naopak nějaký soubor na server nahrát (upload). Takovému programu se povětšinou říká FTP klient.

Pokud pracujete s Windows 2000 nebo XP (a asi i starší verze Win95/98/ME měli tuto možnost) jednoho, i když toho nejhloupějšího FTP klienta už máte. Je jím klasický Internet Explorer nebo Průzkumník Windows (což je s drobnými rozdíly v nastavení a ikonce jedno a totéž).

Dalším hojně používaným a "opravdovým" FTP klientem je např. Total Commander. Samozřejmě existuje celá řada dalších.

Pokud pracujete s jiným operačním systémem (Linux, OS2, MacOS, FreeBSD apod...) jistě najdete i pro ně řadu FTP klientů (poradí Tux guru Sameleon), pokud jsou alespoň trochu inteligentní, mají jistě jednoduchou podporu FTP obsaženou již v základní instalaci.

Pro připojení k FTP serveru potřebujeme znát jeho adresu, a pokud se nejedná o veřejný FTP server i uživatelské jméno a heslo.

Připojení s určitým uživatelským jménem ovlivňuje, co vlastně Vám FTP server nabídne a co Vám umožní dělat. Tedy které soubory uvidíte, zda je budete moci stáhnout, měnit, mazat, nahrávat nové a tak dále. Toto závisí na správci daného serveru, jaká "práva" uživatli nastaví. Standartně lze zobrazovat obsah a stahovat, případně přihrávat nové soubory. Mazaní a změny bývají vyhrazeny administrátorům a jim podobným.

Takže co potřebujeme znát pro připojení k FTP serveru?
  • Adresu (podobně jako www.flat4.orgje adresou web serveru, ftp.flat4.org je adresou FTP serveru)
  • Uživatelské jméno
  • Heslo
Nejjednodušší pro WinLamy (=nezkušené uživatele windows) je otevřít Intenet Explorer a do řádku Adresa vepsat formuli dle následující šablony: Jistě jste si všimli, že pokud brouzdáte fórem, předchází adrese www.flat4.org prefix http:// to znamená, že si se serverem vyměňujete
hypertextové informace (HTTP jest HyperText Transfer Protocol) - tedy klasický obsah webových stránek.
FTP:// znamená, že si se serverem chcete vyměňovat soubory.

Konkrétně tedy: Chceme se připojit k eftýpku (jak se žargonem nazývají FTP servery) ftp.flat4.org jako uřivatel beetle s heslem beetle.
Otevřeme Internet Explorer a do řádku "adresa" zapíšeme: a chvilku počkáme, než se něco objeví. Pokud se nezobrazí chyba, jsme připojeni a vidíme složky a soubory na FTP serveru, kterými můžeme procházet stejně jako když se pohybujem po vlastním disku. Stahování provedeme taktéž stejným způsobem, buď přetáhneme soubor myší a nebo přec Ctrl+C a Ctrl+V.
Pokud máme právo upload (což v tomto případě máme), můžeme vytvářet další složky a do nich nahrávat soubory opět zcela stejným mechanismem jako zacházíme s lokálními soubory.

Občas nastane problém, pokud se připojujete z podnikové sítě a jste za nějakým FireWallem či ProxyServerem.

Důvodů, proč se nelze k FTP připojit může být mnoho. První, co je vhodné zkusit je použití nějakého opravdového ftp klienta, jako např. výše zmíněného Total Commandera. Zde totiž lze nastavit tzv. pasivní režim přenosu. Ačkoliv Explorer zřejmě taktéž používá pasivní režim, často tudy vede cesta.
Další věcí je nastavení Proxy Servreu - většinou jej lze opsat z "Nastavení připojení k Internetu" a nebo se zeptat správce vaší sítě.
FireWall bývá největší překážkou. Zde je nutno požádat správce, aby vám ftp povolil - alespoň toto jedno konkrétní.

Pokud se k ftp připojíte, ale nemůžete najít požadované dokumenty k vzduchem chlazeným Volkswagenům, zřejmě jste nezadali uživatelské jméno a/nebo heslo. V tomto případě jste připojeni coby anonymní uživatel a vidíte to, co je přístupné anonymnímu uživateli, nikoliv co vidí uživatel beetle. Řešení je nasnadě. Napište přesně to, co jsem zde uvedl. A nebo klikněte zde.
Eine Kleine Schwartze Katze

Uživatelský avatar
threeseven
náhodný kreativec
Příspěvky: 2538
Registrován: 13 led 2003
Bydliště: Za Vídrholcem doprava a ještě kousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od threeseven »

Je možný, že by IE7.0 Beta neměl ftp? Když vložim do adresního řádku ftp://beetle:beetle@ftp.flat4.org, změní se to po chvilce načítání na ftp://ftp.flat4.org/ a zobrazí zdroják přístupové stránky k ftp .
I don´t want to start any blasphemous rumours but I think that God has sick sense of humor
and when I die I expect to find him laughing...

Uživatelský avatar
Pětišroub
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 19659
Registrován: 02 led 2003

Příspěvek od Pětišroub »

firefox...
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)

Uživatelský avatar
Petr914
strážce Porsche a krásných žen
Příspěvky: 5507
Registrován: 26 říj 2005
Bydliště: West

Příspěvek od Petr914 »

...přesně tak,IE všech typů a verzí už sem vypustil... :wink:
You can't win 'em all...

Uživatelský avatar
threeseven
náhodný kreativec
Příspěvky: 2538
Registrován: 13 led 2003
Bydliště: Za Vídrholcem doprava a ještě kousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od threeseven »

jo, jasně.

ale když někomu vysvětluješ jak se připojit na ftp, aby si stáhnul pár fotek, nezačneš větou: "nainstaluj si jinej prohlížeč". to se každej lama vyděsí a vykašle se na to.
I don´t want to start any blasphemous rumours but I think that God has sick sense of humor
and when I die I expect to find him laughing...

Uživatelský avatar
Petr914
strážce Porsche a krásných žen
Příspěvky: 5507
Registrován: 26 říj 2005
Bydliště: West

Příspěvek od Petr914 »

...to máš samozřejmě pravdu... :wink:

Dobře se leze na ftp třeba z Total Commanderu,ale to je opět další instalace...
You can't win 'em all...

Uživatelský avatar
threeseven
náhodný kreativec
Příspěvky: 2538
Registrován: 13 led 2003
Bydliště: Za Vídrholcem doprava a ještě kousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od threeseven »

vo tom žádná... taky ho mám.

Třeba jsem dostal odpovědi na p*d, protože otázka byla na p*d. Tak jinak:

1. Prosimvás, zkuste se někdo připojit na FTP přes IE, ať vim, jestli to funguje. V IE7 Beta to totiž nejde, ale ve starších verzích by to neměl být problém.

2. Dejte vědět, jestli to funguje.

Tak a teď to musí pochopit i ten nejrigidnější ITák.
I don´t want to start any blasphemous rumours but I think that God has sick sense of humor
and when I die I expect to find him laughing...

Uživatelský avatar
Petr914
strážce Porsche a krásných žen
Příspěvky: 5507
Registrován: 26 říj 2005
Bydliště: West

Příspěvek od Petr914 »

...tak v IE6 SP1 to dopadlo stejně,jak si psal vejš,tzn.že to šlo z beetle na flat...
You can't win 'em all...

Uživatelský avatar
threeseven
náhodný kreativec
Příspěvky: 2538
Registrován: 13 led 2003
Bydliště: Za Vídrholcem doprava a ještě kousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od threeseven »

[smilie=lol2.gif]
Díky, takže zpět k předchozímu bodu, doporučim mu:
Pětišroub píše:firefox...
Petr914 píše:...přesně tak,IE všech typů a verzí už sem vypustil... :wink:
I don´t want to start any blasphemous rumours but I think that God has sick sense of humor
and when I die I expect to find him laughing...

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

ftp://ftp.flat4.org/ dostal jsem se sem a vidím adresáře - jakou verzi IE mám nicméně nevím :oops:
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
Sam
vintage patolog
Příspěvky: 14332
Registrován: 24 říj 2003
Bydliště: nowhere
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sam »

Tak milánkové, po delší době jsem zavítal na FTPko a nestačil jsem kulit bulvy.
Krom fotek z akcí, nějakého toho videa a manuálu jsem tam našel kupu ilegálního software a pár DVD ripů chráněných autorským zákonem.
Jsem povahy mírné, ale tímhle jste si mě pěkně nas**i. Takže ode dneška, žádný w_a_r_e_z, žádný filmy na tomto FTPku, jasný ? Neposlušnost se bude trestat zabanováním IP adres neposlušňáka.
[smilie=tammosh.gif]
May/1955 Ovali (typ 1/13)
Aug/1950 Brezel (typ 11c)
Jan/1950 Brezel (typ 11a)
Jul/1948 Brezel (typ 11)
Jul/1965 P912

Uživatelský avatar
Pětišroub
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 19659
Registrován: 02 led 2003

Příspěvek od Pětišroub »

a jakou že ta žumpa má adresu? :lol:
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)

Uživatelský avatar
Broukator
Příspěvky: 38
Registrován: 22 pro 2005
Bydliště: Tachov

Příspěvek od Broukator »

Ahoj, tak se pokouším dostat na ftp, ale marně. Používím mozilu a píše mi to 530 login incorrect. Jsem holt pouhý uživatel a už nevím kudy kam. :oops: Několikrát jsem to zkoušel podle uvedeného návodu a nic. Please help. [-o< [-o< [-o< [-o< :prayer: :prayer: :prayer: :prayer: :prayer:
Broukům zdar! http://www.vwwest.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
andre911
mořský stařec flat4.org
Příspěvky: 513
Registrován: 20 led 2006
Bydliště: oft in Deutschland unterwegs :-)

Příspěvek od andre911 »

Broukator píše:Ahoj, tak se pokouším dostat na ftp, ale marně. Používím mozilu a píše mi to 530 login incorrect. Jsem holt pouhý uživatel a už nevím kudy kam. :oops: Několikrát jsem to zkoušel podle uvedeného návodu a nic. Please help.
Esli vono to nebude tou mořilou... Internet explorer by měl fachat :idea:

Uživatelský avatar
Petr914
strážce Porsche a krásných žen
Příspěvky: 5507
Registrován: 26 říj 2005
Bydliště: West

Příspěvek od Petr914 »

...je to naprosto funkční...prověřil sem IE6...IE7...a Mozilla Firefox...a je to naprosto bez problému...

...pokud ti to píše "login incorrect"...tak zadáváš blbě přihlašovací údaje...všechno je podrobně rozebraný hned v prvním příspěvku...
You can't win 'em all...

Uživatelský avatar
pajas
zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Příspěvky: 425
Registrován: 01 čer 2005
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pajas »

Tak ještě jednou a jinak. Já používám už řadu let (asi 11) Altap Salamander, tady je k mání na http://www.altap.cz. Je to něco jako Total Commander.

Takže polopaticky. Kliknu na výběr disku a zvolím FTP client

Obrázek

Vlevo kliknu na NEW

Obrázek

Zadám název tohoto FTP připojení

Obrázek

Vyplním přihlašovací tabulku:
Address je ftp.flat4.org
Odškrtnu Anonymous login a zadám:
User name: beetle
Password: beetle
Zaškrtnu Save password

Protože, s připojením, které používám musím na FTP používat pasivní režim, tak kliknu na tlačítko Advanced

Obrázek

Dole zaškrtnu Use passive transfer mode... a kliknu na OK

Obrázek

Potom už jenom kliknu na Connect a ono se to připojí :D

Obrázek

Šíša
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 4070
Registrován: 28 srp 2006

Příspěvek od Šíša »

Není to sice dotaz jak se pripojit k FTP, ale souvisi to s nim:

Chtel jsem ulozit fotky z Vitkova na FTPko ... adresare mi to dovolilo udelat ... i prenos/kopirovani taky(teda tvarilo se to tak) ... lec po ukonceni prenosu fotky nikde, adresar /fotky/Vitkov-2008/Sisa zeje prazdnotou :?

Nejakej trouble??

Edit: pripojeno prez TotalCommander a vzdy fungovalo...

Uživatelský avatar
Herbie
zlej moderátor
Příspěvky: 13680
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Praha

Příspěvek od Herbie »

ja ten adresar vidim plnej
... a vůbec !

Uživatelský avatar
threeseven
náhodný kreativec
Příspěvky: 2538
Registrován: 13 led 2003
Bydliště: Za Vídrholcem doprava a ještě kousek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od threeseven »

Šíšo, zkus se odpojit a připojit. Mě se to zobrazilo až na druhé připojení.

Stejně je ten upload divnej. Loadil jsem na FTP cca 50 obrazku a po tak po 5-6 kusech se to odpojovalo...

Šíša
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 4070
Registrován: 28 srp 2006

Příspěvek od Šíša »

Restart a je to OK ... ovsem stejne je to nejake vesele :? :D

Odpovědět