OTÁČKOMER - zapojení

často kladené otázky a návody: "Jak seřídit předstih", "Jak se dělá...", "Kde seženu..."
Odpovědět
Uživatelský avatar
flatino
Příspěvky: 38
Registrován: 31 srp 2004
Bydliště: Bratislava-Ružinov
Kontaktovat uživatele:

OTÁČKOMER - zapojení

Příspěvek od flatino »

chlapi. otackomer sa montuje na cievku ale zaujimalo by ma aky velky odpor mam dat pred ten otackomer aby ho neodpalilo..lebo tam ma byt zevraj nejaky odpor pokial neni na cievke..ale este som sa nestihol pozriet ci tam nejaky je tak preto sa pytam.. mate dakto skusenosti s otackomerom? rad by som si zaobstaral taky á la dragrace car :o)

Uživatelský avatar
Pětišroub
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 19442
Registrován: 02 led 2003

Příspěvek od Pětišroub »

já tam žádnej odpor nemám, jeden pól na +cívky, druhej na -cívky (pozor není totéž co kostra), a pak podsvětlení. Jestli tam nějakej odpor je, tak je už v otočkoměru
"Mně se nesmí nikdo divit." (Pětišroub, 2016)

Uživatelský avatar
Herbie
zlej moderátor
Příspěvky: 13297
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Praha

Příspěvek od Herbie »

zadnej odpor, veskery obvody jsou uz v otackomeru

zapojeni
-ostry plus
-civka (kondik od rozdelovace)

-svetlyko +
-svetylko -

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

Herbie píše:zadnej odpor, veskery obvody jsou uz v otackomeru

zapojeni
-ostry plus
-civka (kondik od rozdelovace)

-svetlyko +
-svetylko -
světýlko neřeším - to sem pochopil i já :lol:
ALE - zezadu má tři konektory - plus asi pude přes spínací skříňku a pojistku ne? minus je kostra nebo ne? a tan třetí příjde někam k rozdělovači nebo na cívku? píšeš (kondik od rozdelovace) - to je ten u rozdělovače?

mám totiž novej a neumím ho zapojit :oops:
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
Herbie
zlej moderátor
Příspěvky: 13297
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Praha

Příspěvek od Herbie »

+ je jasny
- / kostra jasná
a ten treti jde na civku
a to na ten kontakt ke kterymu je pripojenej kondenzator u rozdelovace

to sem psal jen pro snadnejsi orientaci

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

:prayer: děkuji za pochopení a za vysvětlení :lol:
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8800
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvek od yahoďák »

a pro úplný upřesnění - ten třetí kabel se zapojí na konektor nas cívce s označením 15 - pak je tam ještě 1, tak na ten ne!
Jsem se šel kvůli vám podívat do auta....

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

yahoďák píše:a pro úplný upřesnění - ten třetí kabel se zapojí na konektor nas cívce s označením 15 - pak je tam ještě 1, tak na ten ne!
Jsem se šel kvůli vám podívat do auta....
a od něj vede drát na
a to na ten kontakt ke kterymu je pripojenej kondenzator u rozdelovace
- takže je to buď tam nebo tam :shock: - tak teď to mužeš zamknout :lol:
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8800
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvek od yahoďák »

č.15 a konektor od kterého vede kabel ke kondíku jsou totéž.

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

tak abych to upřesnil úplně maximálně

na zadní straně otáčkoměru jsou konektory označené +, Z, -
+ - jde od spínací skříňky, aby se zapínal s ostatními přístroji a dá se spojit zároveň s podsvětlením

Z - jde od konektoru spojujícího vývod cívky označený "15" a kondenzátor na rozdělovači

- - je kostra

pokud jsem to pochopil špatně prosím o opravení - a? nemateme případné další čtenáře :lol:
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

takhle jak sem to posal to funguje :lol: - teda aspoň tenhle typ
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
JARIS
zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Příspěvky: 378
Registrován: 21 čer 2004
Bydliště: Studenec TR

Příspěvek od JARIS »

Žanek píše:tak abych to upřesnil úplně maximálně

na zadní straně otáčkoměru jsou konektory označené +, Z, -
+ - jde od spínací skříňky, aby se zapínal s ostatními přístroji a dá se spojit zároveň s podsvětlením

Z - jde od konektoru spojujícího vývod cívky označený "15" a kondenzátor na rozdělovači

- - je kostra

pokud jsem to pochopil špatně prosím o opravení - a? nemateme případné další čtenáře :lol:
Pánové nevím jak vy ale já zasadně zapojuji otačkoměr na 1čku a funguje to. :wink:Ta jednička přijde připojit k kondenzátoru.

Uživatelský avatar
yahoďák
atrakce fóra flat4.org
Příspěvky: 8800
Registrován: 03 zář 2003
Bydliště: východně od stověžaté

Příspěvek od yahoďák »

JARIS píše:Pánové nevím jak vy ale já zasadně zapojuji otačkoměr na 1čku a funguje to. :wink:Ta jednička přijde připojit k kondenzátoru.
:prayer: máš plnou pravdu , otáčkoměr se zapojuje na konektor cívky 1, ale jen u aut, kde si předtím nikdo nehrál s elektikou a nezapojil to obráceně :lol: ...jako v tom mým ( a asi i Žankovým, což je důkaz, že já to nebyl!). To jsou věci, tak já celou dobu mám obráceně zapojenou cívkou #-o
Takže znovu shrnuto:
Kabel vedoucí od cívky k otáčkoměru se na cívce zapojení na ten vývod, který z ní vede do rozdělovače a kondenzátoru na něm. Pokud by se zapojil na na opačný přívod (přívod proudu od spínačky), který od cívky pokračuje na elektromagnetický ventil paliva na boku karburátoru, tak to není dobře.

a teď by se to celý mohlo posunout do FAQ, ne?

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

:lol: asi taky nemám origo elektriku
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
Herbie
zlej moderátor
Příspěvky: 13297
Registrován: 18 led 2003
Bydliště: Praha

Příspěvek od Herbie »

a nerikal sem to hned na zacatku ? :-)

Uživatelský avatar
Žanek
vrchní logistik a pokročilý sysel
Příspěvky: 2934
Registrován: 31 kvě 2004
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Žanek »

Herbie píše:a nerikal sem to hned na zacatku ? :-)
no ale sme to tady tak pěkně rozebrali - když to někdo bude dělat po mně tak už bude jasně vědět, že to má 50/50 :lol:
(o\_!_/o) - jezdím Hektorem
NO CHROM......NO PROBLEM

Uživatelský avatar
JARIS
zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Příspěvky: 378
Registrován: 21 čer 2004
Bydliště: Studenec TR

Příspěvek od JARIS »

Ale pokud jsi to měl zapojeno obráceně, tak nechápu jak ti to mohlo fungovat.Patnáctka je jasná to je+ pol,jednička- pol kde se snímají inpulsy do otáčkoměru. [-X

Uživatelský avatar
bus gus
Příspěvky: 28
Registrován: 05 led 2005

Příspěvek od bus gus »

zdravím. Tak sem si úspěšně zapojil otáčkoměr. taky mam drát z cívky do rozdělovače na svorce [1] :) Teda jestli kondenzátor na rozdělovači je takovej ten váleček na boku. Každopádně mi to funguje ale měl bych dva dotazy. 1) vzadu na otáčkoměru je přepínač. U jedné polohy je napsáno: 4-6 a podtim 2-3 a u druhý polohy 4-4 a pod tim 2-2. U tý první polohy se ručička sune při přidávání otáček nahoru pomalejc (nebo aspoň mi to tak připadá). Je to japonskej měřák TONO nebo tak nějak se to jmenuje. Víte někdo na co tam ten přepínač je? 2)Dá se nějak zjistit, jestli otáčkoměr ukazuje správnou hodnotu? myslim, že to de nějak stroboskopem ale ten doma nemam. Nemáte nějakej jednoduchej trik od Přemka Podlahy? Díky moc.

Uživatelský avatar
VWenca
zasloužilý harcovník fóra flat4.org
Příspěvky: 394
Registrován: 19 bře 2005
Bydliště: Lounsko

Příspěvek od VWenca »

Tak to máš asi univerzální otáčkoměr pro 2,3,4 a 6 - ti válce.
Ty přepínače nevim jistě,ale dej to do polohy 4-6 a ten druhý do 4-4.Uvnitř bude nějaký obvod na dělení/násobení.
Kondenzátor je ten váleček z boku , to jsi určil dobře. Drát od něj patří na vývod cívky označený 1.
Jestli ti ukazuje otáčkoměr dobře zjistíš nejlíp nějakým jiným otáčkoměrem který je určitě určen na 4 válec.

Uživatelský avatar
Sesto
stálý inventář fóra flat4
Příspěvky: 1712
Registrován: 09 čer 2003
Bydliště: Pressburg
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sesto »

Žanek píše:+ - jde od spínací skříňky, aby se zapínal s ostatními přístroji a dá se spojit zároveň s podsvětlením
Osvetlenie otackomera by som napojil na osvetlenie budiku.Ked zapnem svetla sa zapne osvetlenie tachometra a taktiez osvetlenie otackomera.

A ciste napajanie tak ako si pisal - spinacia skrinka.

Odpovědět