Lakování - od odborníků

často kladené otázky a návody: "Jak seřídit předstih", "Jak se dělá...", "Kde seženu..."

Re: Lakování - od odborníků

Příspěvekod SO 545 » 08 črc 2010

Moja osobna pistol /lakovacia/ je SATA jet 3000 HVLP.

Tlak na vystupe 2.4bar mam to jednoduchsie mam tam digi manometer.
Lak otvoreny na cca polovicu rozstrek cca 15-20cm. To je moje osobne nastavenie ktore mi vyhovuje uz dlho.
Nepatrim medzi lakovacov ktory steluju pistol pri kazdej prilezitosti.
Tymto nastavenim nalakujem 90% dielov.
SYSTEM CONTROL
www.vwolkers.com Mrtvy muž
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod ugo fantozzi » 08 črc 2010

Nejsem lakýrník, ale není problém v kompresoru? Předpokládám, že v lakovnách se používají nejen odkalovače ale i sušičky vzduchu a další různé filtry a zařízení, které doma zkrátka žádný amatér, pokud si tyto doplňky nepořídí nemůže kvalitu takto zařízených lakoven dosáhnout. A to pak můžeš zkoušet jaký nastavení chceš, nedosáhneš ničeho i kdyby sis prst v p....i zlomil! To je můj názor.
ugo fantozzi
zasloužilý harcovník fóra flat4.org

Příspěvekod Martin Koox » 09 črc 2010

...tak to je asi fakt.Domaci podminky vzdy budou jen domaci podminky....
Martin Koox

Příspěvekod Petr914 » 09 črc 2010

Martin Koox píše:Tak dnes jsem provedl nekolik pokusu a hlavni poznatek je,ze triska co mi upadla na zem i s pistoli po zasahu kombinacek jiz neplni svou funkci tak jak ma.Pujcil jsem si jinou trisku o mensim prumeru a bublinek ubylo,ale porad tam nejake jsou.Nastinim prubeh-pri strikani laku se mi tam bublinky udelaji,jenze vetsina pak postupne vyprcha (moucha uz ne),takze po vyprchani tam sem tam mam takove dubky.Dokonce se mi dnes povedlo nastrikat plochu 40 cm na 20 bez jedineho kazu,ale to je dilem nahody,protoze nevim co jsem udelal a timto se dostavam k dalsimu dotazu.

...nekoukej doprava doleva...a opatři si kdekoli jinou...jakoukoli stříkací pistoli...todle co děláš nemá smysl...měnit komponenty pistole...

Martin Koox píše:Jak mas nastavenou pistoli pri strikani laku.Mas ty cudliky priblizne na polovic nebo nejakej vytavenej.Chapu ze si ji nastavujes podle toho co strikas,ale treba ji nikdy nenastavis tak ze ji mas uplne na maximum.

...na todle v podstatě nedokážu odpovědět...protože to nevim...mam jí nastavenou tak,aby fungovala... :lol:

...kompresor mi fouká zhruba 5,5...na pistoli mam vzduch puštěnej tak kolem 2,6 - 3...

...rozstřik mívam běžně tak těch 20-30 cm...podle lakovaný plochy...a v podstatě s tim nastavením moc nehejbu...

Martin Koox píše:Dalsi dotaz je,ze jsi rikal,ze by to mohl byt kompresor co mi muze delat neplechu,ale ten je tady pouze od toho ze konstatne fouka vzduch a asi je tim padem uplne jedno,jestli je ze zeleza nebo zlata.Kdyz fouka,tak fouka a to je dulezity,je sice pravda,ze v odkalovaci se mi kapicky vody objevuji,ale od toho odkalovac je.Takze dle meho soudu,bych v kompresoru hledat problem nemel........

...já si myslim...že s kompresorem problém neni...ale už v prvním příspěvku sem ti radil...abys jednu podruhý zkusil vyměnit veškerý věci...čili pistoli...a následně kompresor...

Martin Koox píše:Dalsi dotaz-Ma vliv na kvalitu nastriku poloha pistole?Napr.kdyz strikam haugnu,tak si ji naklanim apod.Ta ma stala 2700 jak jsem jiz psal a treba pistole v tehle cenove relaci umi pracovat dobre pouze v jedne poloze....
Dotazu mam fakt mnoho,ale vse postupne.

...pistoli bys měl mít vždycky vodorovně s lakovaným dílem a nikam jí nevychylovat...protože jakmile s ní začneš cvičit...tak nebude vrstva nástřiku stejná...a někde to bude suchý...někde to poteče...

...s dílama zásadně neotáčim ani jinej aerobic s nima neprovádim...stříkám je zásadně v poloze,v jaký sou usazený na autě...protože když budeš stříkat dveře osazený na autě a následně budeš lakovat blatník...kterej si dáš ale naležato...změní se struktura nástřiku na obou dílech a když pak vrátíš blatník zpátky na auto...bude to dělat dojem,že se nepovedlo trefit barvu...díky lomu světla to bude mít jakoby jinej pododstín...
You can't win 'em all...
Petr914
strážce Porsche a krásných žen

Příspěvekod Martin Koox » 09 črc 2010

ok,diky
postupne to doladim....
dalsi dotaz.
Biker 666 psal,ze dalsi vrstvu laku dava az kdyz predchozi odskousi prstem,ze je sucha.Jde o to,ze jsem si vymyslel aerodynamicky batoh pro motorkare a fakt hezky to vypada,akorat ze ta skorapka
kterou lakuji,tak skrabance na ni jsou holt videt.Ze zacatku fora se nekdo zminil,ze rolls ro... ma tech vrstev laku 9 a tak me tedy zajima,jak to ti kluci delaji?Karoserii zaprasi,nechaji zavadnout a pak daji prvni nastrik a ten nechaji pak take zavadnout a pouziji Bikerovu fintu s prstem a kdyz je lak suchy tak naleji dalsi vrstvu?Ptam se na to protoze,kdyz jsem zkousel nalit vice vrstev,tak pak mi
lak nevytvrdnul a zustal mekky i po mesici,mesicich.A da se timto zpusobem nalakovat i ABS plast?Za tepla totiz malinko pracuje a nechtel bych aby mi to popraskalo. :)
Martin Koox

Příspěvekod mm-art-airbrush » 11 črc 2010

Tady to bude ještě na dlouho :)
Já být Tebou, zajdu do nějaký lakovny,kde mají zkušenosti a začal jim pomáhat s přípravou, na které se naučíš 75% úspěchu lakování... pak Tě třeba s sebou vezmou do boxu na kukačku a za pár týdnů budeš mít v těchto hlavních bodech naprosto jasno a hlavně- vyzkoušíš si to pod dohledem.
Otázkou je, zda na tohle máš čas a v lakovně budou tak ochotný....
Já byl 4 měsíce v takové lakovně za pár grešlí - na přípravně, kde jsem se naučil opravdu dobře natahovat a připravovat i větší plochy na luxusních autech a párkrát byl přítomen v boxu při zalejvání...

Dneska dělám doma (v lehce upravených domácích podmínkách) jen motorky a člověk se má pořád a pořád co učit... u dílů na motorky nejde třeba držet pistole stále ve stejné vodorovné poloze, tam si už taky musim více hrát s nastavením rozstřiku na pistoli ( používám na klarlak Devilbiss GTi 1,2mm a když mám třeba jen na zalakování jednu-dvě helmy,nebo malé díly, tak Satu Mini 1,1mm - trochu více řidší lak a více vzduchu)

Ale opravdu stále přicházim na nové a nové věci, zkouším,... co a jak se dá vylepšit, co kde okouknout... atd. - to myslím jak v lakování, tak airbrush malování...
Zkoušet, zkoušet,...
mm-art-airbrush

Příspěvekod Martin Koox » 11 črc 2010

no jo ten cas,tak ten je sakra malej.Ucim se lakovat po praci kdyz dorazim dom...
taky me to uz napadlo,ze bych nekam zasel,leda se naklonovat,he
Martin Koox

Příspěvekod Martin Koox » 11 črc 2010

Defakto vlastne jedna z nejdulezitejsich veci,ktera me zajima je jak udelat hodne kvalitni ochranej lak,kterej neco vydrzi....
Přílohy
Bug.jpg
Tak na tomhle delam uz rok a z toho 3 mesice se ucim lakovat :)
Bug.jpg (51.5 KiB) Zobrazeno 630 krát
Martin Koox

Příspěvekod Petr914 » 13 črc 2010

Martin Koox píše:dalsi dotaz.

...ty hele...se uklidni čoveče... :mrgreen:

Martin Koox píše:Biker 666 psal,ze dalsi vrstvu laku dava az kdyz predchozi odskousi prstem,ze je sucha.

...já ti k tomudle řeknu jediný...společnym jmenovatelem pro to lakovat další vrstvu po uplnym vyschnutí vrstvy první a lakovat jen jednu vrstvu a podobně...tak tady je společnym jmenovatelem jediná věc...STRACH...strach o to,že když dam druhou vrstvu okamžitě...poteče to...

...sám sem si timdle na začátcích prošel...a je třeba se toho nebát...každej to zkurví...ale to je jen otázka času kdy dojde ke zlomu a pak na to člověk naleje vrstev šest a vono to nepoteče...

...jinak jedna vrstva...nebo vrstva...do sucha...další vrstva...do sucha...to je nedodržení pracovního postupu a pak tomu laku dává člověk daleko větší množství času,aby do něj padnul bordel a další sračky...a několik vrstev přes sebe se dává jednak aby měl lak schopnost chránit karoserii proti korozi...a hlavně aby efektně vypadal...

Martin Koox píše:Ze zacatku fora se nekdo zminil,ze rolls ro... ma tech vrstev laku 9 a tak me tedy zajima,jak to ti kluci delaji?Karoserii zaprasi,nechaji zavadnout a pak daji prvni nastrik a ten nechaji pak take zavadnout a pouziji Bikerovu fintu s prstem a kdyz je lak suchy tak naleji dalsi vrstvu?Ptam se na to protoze,kdyz jsem zkousel nalit vice vrstev,tak pak mi
lak nevytvrdnul a zustal mekky i po mesici,mesicich.

...jo...todle sem psal já a myslel sem vrchní lak...jinak je tam od čistýho plechu a hliníku těch vrstev asi 20...

...hele RR neřeš...já o tom mam dokumentární film...a to je na jednu hlavu najednou takovej nářez,že bys vybouch...

...jako takovej malinkatej příklad uvedu...že kupříkladu chladič RR se vyrábí i dnes ručně...protože neexistuje stroj...kterej by pracoval s takovou přesností...jako lidská ruka...

...jednotlivý díly chladiče se spojujou pájením...a pájka se používá stejná jako v roce 1914...velký pájedlo nahřejvaný na předepsanou teplotu v šamotový peci...jakejkoli jinej postup nedosahoval kvalit a optickýho efektu jako tadle prastará metoda...mašiny pájedlo přehřejvaly a díl "chytil duhu"...nebo naopak pájedlo neohřály a díl byl špatně spojenej...

...chladič RR vychází z řecký architektury...ale svislý části chladiče...aby působily jako zcela rovnoběžný...musí bejt uprostřed mírně vydutý...což je optickej klam,kterej lidský oko vidí jako rovnoběžku...

...není žádným tajemstvím,že na vozech RR a Bentley neni ani gram chromu...vše je vysoce leštěnej nerez a hliník...

...počínaje modelem Corniche má RR lakovnu vysokou jako pětipatrová budova...a kupříkladu odmaštění karoserie probíhá jako když vjedeš autem do myčky...celá karoserie se ponořní do x tisíc litrů odmašťovače...a následně projíždí halou...kde vysokotlaký trysky stříkaj na vůz další odmašťovač...

...během celýho procesu probíhá několik fází chemickej procesů proto,aby karoserie a nanášený laky dělaly co maj...a tak dále.......je to něco neuvěřitelnýho... :wink:
You can't win 'em all...
Petr914

Příspěvekod buca6 » 13 črc 2010

Teda Petře mám dokument od Lamborghini a když tak čtu ten RR tak jsou u lamba pěkní looseři.

Nejdřív vřecko tmelí pak nanesou 2 vrstvy plníče který nechjí vypálit v boxu o 158°F na 2 hodiny.
Potom to namočí někajou "vodou" přitom kolem toho lítají a kontrolují linie zase přebrousí věci které se jim nelíbí. Potom přijdou 2-3 vrstvy barvy v zavislosti na barvě (odstínu). Bezbarvý lak jde jenom na holý karbon a všesko ostatní se zapáskuje. Potom přichází na řadu frajeři s flexouy mopem a leští.

Lakujou to 2 týpci jeden vnitřní strany dílu druhý vnější, nakonec přes to hodí plachtu a odvezou zpátky do fabriky protože to vozí 22 mil do lakovny.

Viděl jsem i ferrari ale to jsou lenoši unou to na rám ponoří to do nějyký antokoro lázně a pak to lakujou roboti prostě o hovně :lol:
If you want to win employ the fin
buca6

Příspěvekod Sam » 13 črc 2010

Když už se tu nakouslo lakování ve fabrice, všimli jste si, že většina nových aut má zmršený lak ? Pomeranče atp. A je jedno jestli to je lowendová fabie nebo luxusní limuzína.
Flat4Mafia
Sam
vintage patolog

Same odtajni nám pojem "luxusní limuzína" ja si při tom představím zmiňovaný RR, maybach, bentley možná S classe :)
buca6

Příspěvekod SO 545 » 13 črc 2010

To nieje zmrsenost ale umysel.
K tomu sa musia prisposobit aj opravne laky ktore naliat do absolutna je momentalne nemozne ak neberieme v uvahu laky pre custom a pod...
SYSTEM CONTROL
www.vwolkers.com Mrtvy muž
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod Sam » 13 črc 2010

Luxusní limuzína je pro mne VW kaefer 1949. Tady jsem měl ale na mysli ty černý potvory typu Audi, VW, Superb ve kterých se po Praze prohání ruská mafie.
Flat4Mafia
Sam
vintage patolog

Příspěvekod clayd » 13 črc 2010

co bys chtěl od stříkacího robota,a za ty prachy :lol: :lol:
Já vím Bohumile ,já vím
clayd

Příspěvekod ugo fantozzi » 13 črc 2010

Minulý týden se v naší lakovně opravovalo Ferrari 458 Italia a musím říct, že z toho mám velice smíšený pocity. Z dálky nádhera ale při bližším pohledu - pomeranč, zalakovaný smetí (černý stroupky) a třeba na náraznících nedostřiky nebo zase potečence. Samozřejmě ne po opravě! :) Tak a kde teď určit etalon kvality, když ani Ferrari.... :-k
ugo fantozzi

vw, superb i některé audi bych v klidu oznacil za vozy vyšší střední třídy :mrgreen:

Same těch tvejch luxusních limuzín není tolik aby v nich lítalo celé podsvětí tak si řekli že když nebude "stejnokroj" tak to nemá cenu :lol:

maroš bude mít asi pravdu, (asi proto že jí má vždycky) v pátek při odjezdu na rekreaci jsem stál vedle nového BMW sedmičkové řady f modré metle objetého klíčem (dokonale kolem dokola :-) ) s kosočtvercem na kapotě a následným vzkazem :wink:
buca6

Příspěvekod Petr914 » 14 črc 2010

buca6 píše:Teda Petře mám dokument od Lamborghini a když tak čtu ten RR tak jsou u lamba pěkní looseři.

Nejdřív vřecko tmelí pak nanesou 2 vrstvy plníče který nechjí vypálit v boxu o 158°F na 2 hodiny.

...italové sou největší fušeři s nejhezčím designem na světě...

...na karoserii RR nikdo nic netmelí...ani neplničuje...karoserie je absolutně rovná,protože je ručně klepaná a kompletovaná z nerezu a hliníku nejvyšší jakosti...
You can't win 'em all...
Petr914

Příspěvekod Martin Koox » 14 črc 2010

Petr914 píše:
Martin Koox píše:dalsi dotaz.

...ty hele...se uklidni čoveče... :mrgreen:

Martin Koox píše:Biker 666 psal,ze dalsi vrstvu laku dava az kdyz predchozi odskousi prstem,ze je sucha.

...já ti k tomudle řeknu jediný...společnym jmenovatelem pro to lakovat další vrstvu po uplnym vyschnutí vrstvy první a lakovat jen jednu vrstvu a podobně...tak tady je společnym jmenovatelem jediná věc...STRACH...strach o to,že když dam druhou vrstvu okamžitě...poteče to...

...sám sem si timdle na začátcích prošel...a je třeba se toho nebát...každej to zkurví...ale to je jen otázka času kdy dojde ke zlomu a pak na to člověk naleje vrstev šest a vono to nepoteče...

...jinak jedna vrstva...nebo vrstva...do sucha...další vrstva...do sucha...to je nedodržení pracovního postupu a pak tomu laku dává člověk daleko větší množství času,aby do něj padnul bordel a další sračky...a několik vrstev přes sebe se dává jednak aby měl lak schopnost chránit karoserii proti korozi...a hlavně aby efektně vypadal...

Martin Koox píše:Ze zacatku fora se nekdo zminil,ze rolls ro... ma tech vrstev laku 9 a tak me tedy zajima,jak to ti kluci delaji?Karoserii zaprasi,nechaji zavadnout a pak daji prvni nastrik a ten nechaji pak take zavadnout a pouziji Bikerovu fintu s prstem a kdyz je lak suchy tak naleji dalsi vrstvu?Ptam se na to protoze,kdyz jsem zkousel nalit vice vrstev,tak pak mi
lak nevytvrdnul a zustal mekky i po mesici,mesicich.

...jo...todle sem psal já a myslel sem vrchní lak...jinak je tam od čistýho plechu a hliníku těch vrstev asi 20...

...hele RR neřeš...já o tom mam dokumentární film...a to je na jednu hlavu najednou takovej nářez,že bys vybouch...

...jako takovej malinkatej příklad uvedu...že kupříkladu chladič RR se vyrábí i dnes ručně...protože neexistuje stroj...kterej by pracoval s takovou přesností...jako lidská ruka...

...jednotlivý díly chladiče se spojujou pájením...a pájka se používá stejná jako v roce 1914...velký pájedlo nahřejvaný na předepsanou teplotu v šamotový peci...jakejkoli jinej postup nedosahoval kvalit a optickýho efektu jako tadle prastará metoda...mašiny pájedlo přehřejvaly a díl "chytil duhu"...nebo naopak pájedlo neohřály a díl byl špatně spojenej...

...chladič RR vychází z řecký architektury...ale svislý části chladiče...aby působily jako zcela rovnoběžný...musí bejt uprostřed mírně vydutý...což je optickej klam,kterej lidský oko vidí jako rovnoběžku...

...není žádným tajemstvím,že na vozech RR a Bentley neni ani gram chromu...vše je vysoce leštěnej nerez a hliník...

...počínaje modelem Corniche má RR lakovnu vysokou jako pětipatrová budova...a kupříkladu odmaštění karoserie probíhá jako když vjedeš autem do myčky...celá karoserie se ponořní do x tisíc litrů odmašťovače...a následně projíždí halou...kde vysokotlaký trysky stříkaj na vůz další odmašťovač...

...během celýho procesu probíhá několik fází chemickej procesů proto,aby karoserie a nanášený laky dělaly co maj...a tak dále.......je to něco neuvěřitelnýho... :wink:

jo to verim,stacilo mi videt jak se vyrabi interier.Vsechno rucni prace a zakaznik si navoli presne co chce.Muze mit i hvezdicky na tapecirunku
nad hlavou, :D ....ok,tak s temi dotazi tedy budu setrit.
Vymenil jsem pistoli a bublinky jsou v cudu.Jak by jsi opravoval matny vrni lak do ktereho ti napada bordel nebo spina z pistole?Rozlestit se neda nebo respektive da,ale matnej lak uz z toho neni.Z casti se mi to podarilo opravit,smirkem jsem to zarovnal a pak jsem pokracoval az po 2500 jemny,ale pri blizsim zkoumani to poznat je.Napadlo me pouzit matovaci pastu,ale zkusenosti s ni memam....
Martin Koox

Příspěvekod yahoďák » 16 črc 2010

no vida, "lakovací" topik se nám začíná zmiňovat i o dalším odvětví, které mě zajímá a to je airbrush.
Mám dotaz na mm-art-airbrush, nebo klidně i na další odborníky a to, jak se lakuje taková tvarově záludná věc, jako je motopřilba, zejména integrální?

Totiž kdysi dávno jsem se jal opravit si zválenou helmu formou vlastního designu ... podotýkám, že v extermně domácích podmínkách..dneska bych se na ani nevy.. :) ... takže samozřejmě lakováno sprejema, já vím, blbost, ale problém byl následující:
po provedení trojbarevného lakování (po vrstvách, postupně maskováno, nalepeny nápisy) jsem se jal celou věc polejt clarlakem ve spreji ..a pochopitelně se mi děla bezvadná věc - jednu stranu jsem krásně nalil, ale na druhou půlku mi "za roh" to jen naprášilo, takže neslitá krupička .... ok, nechal jsem to zaschnout a druhou vrstvu jel z té špatné strany, slil jí a samozřejmě si zase poprášil tu co už byla dobrá :lol: no děs, nakonec se mi to nějak podařilo a dopomohl jsem si rozleštěním části povrchu a výsledek na ty podmínky a cenový lowend byl slušný.
Nehodlám to opakovat, protože pak jsem si koupil první matně černou helmu, co se objevila na trhu a a ta už mi bude stačit až do futrálu, ale přece jen...jak se tohle lakuje, kde jsem dělal chybu? Bylo to tím, že pistolí bych to nalil postupně ve větší vrstvě a nezaprášil?
Dík.
Obrázek
yahoďák
atrakce fóra flat4.org

PředchozíDalší

Zpět na FAQ - provoz vzduchem chlazeného vozu