Lakování - od odborníků

často kladené otázky a návody: "Jak seřídit předstih", "Jak se dělá...", "Kde seženu..."

Re: Lakování - od odborníků

Příspěvekod Petr914 » 16 črc 2010

...Jirko v podstatě to uděláš tak,že helmu co ti leží třeba na stole vezmeš a začneš lakovat hrany a různý výřezy...následně začneš odspoda nahoru...čimž nalejváš spodek a naprašuješ horní díl helmy...jakmile budeš se spodkem spokojenej...tak to začneš stříkat shora dolu...

...princip je jedinej...rychlost...lakovat celej povrch...a srát tam dost barvy...

...rychlost = barva nestihne vyschnout a prach se spojí s nástřikem = sleje se...

...celej povrch = nedělat to po kusech...aby byla barva furt "živá" a slejvala se...

...dost barvy = zase jen proto,aby se slejvala...slitá barva ti schne 30 minut...naprášená v podstatě ihned...a vo tom to je...

...jinak helmu sprayema neni špatně...to je poměrně malá věc...dá se to...ale neni spray jako spray... :wink:

...samozřejmě budu rád,když mm-art-airbrush nebo jak se tendle zdatnej sekundant jmenuje přidá svoje poznatky...páč já mam airbrush v hlavě jako takovou lakovací bonsaj...čili to samý jako klasický lakování...jenom ve zmenšený formě...s daleko jemnějšíma výsledkama...
You can't win 'em all...
Petr914
strážce Porsche a krásných žen

Příspěvekod mm-art-airbrush » 20 črc 2010

Zrovna teď tu mám dvě helmy, které budou uplně stejné ( pro závodní účel ).

Jak výše popsal Petr914 , tak začínám stejně jako na jiných dílech: okraje otvorů, všechny záhyby- odspodu... pak přejdu na plochy ... chce to rychlejší pohyby... a nakonec to pořádně prohlídnout ze všech stran, případně lehce přefouknout nedostatek-ale opatrně !
A chce to celkem rychlou akci.... ne že jednu helmu budeš dělat 5 minut... i s krytkama do minuty odcházim od helmy..

Ještě by mohla být důležitá tryska: Já když občas tyhle věci dělal 1,4mm , tak se mi sem tam stalo,že ač jsem se snažil sebevíc,tak v nějakých záhybech prostě bylo laku víc a timpádem se utrhnul a udělal vlnku, v horším případ stejkanec :shock: . Je to samozřejmě rukama, jak by Petr914 podotknul :mrgreen: , mě už na veškerý tyhle motorkový díly a helmy vyhovuje 1,2mm - s tou se mi dělá vrchní lak uplně parádně. samozřejmě to chce trochu kvalitní pistoli.
mm-art-airbrush

Příspěvekod Petr914 » 23 črc 2010

...no paráda...to je přesně vono...

...jinak když sme u těch časů...tak kupříkladu když sem si kdysi lakoval G1 GTi...celolak...šlo na něj 4,5 litru materiálu...nástřik byl ve třech vrstvách...a trvalo to celý 45 minut...

...no a k těm luxusním limuzínám a pomerančům...jak o tom mluvil Sam na předešlý straně asi tolik...že sme kdysi v rámci absolutní dokonalosti dělali opravdu MB S Klasse...a použili sme referenční Klarlak R-M Diamond Top...3800,-Kč za litr materiálu...kvalita a lesk byl tak vysokej,že sme museli od použití tohodle laku ustoupit...protože to z toho auta doslova trčelo...čili kromě skutečnejch exkluzivit sou všechny ty mrdky lakovaný naprosto normálníma lakama...a tak,že se s tim vůbec neserou...zejména v pátek vodpoledne to stojí za ozajstnu piču...
You can't win 'em all...
Petr914

Příspěvekod SO 545 » 23 črc 2010

chlapci naj problem je ustup vo fabrickej vyrobe od PLNICA stredna trieda a vsetko nizsie ide na zaklad.
a je to poznat fest. zakaznik chce lacne auta. ma ho mat.
SYSTEM CONTROL
www.vwolkers.com Mrtvy muž
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod slesa » 26 črc 2010

Ahoj! zatim nejsem majitel brouka a potřebuju poradit s lakováním kachny (citron 2cv), chtěl bych komplet lak sfouknout nějak doma, jelikož neplánuju výstavní auto, ale trošku slušně to vypdat muže. Mam po dědovi kompresor atmos, je to stará mašina, jednovál, objem nevim ale je velkej, motor na tři fáze, dokáže slušně tlačit od 6 do 8 atmosfer celkem stále, nějaký pistole tu mam taky, plánuju nějaký ten odlučovač bordelu z kompresoru co jste na začátku radili, mam zkušenosti s lakování fichtla (nic moc ale napoprvé to nebylo až tak špatný) něco jsem tu načetl ale celý to nezvládnu. Táta si kdysy dávno lakoval doma aerovku ale kvalita mě neuspokojuje, ale už je ot nějakejch 20let zpátky a sám přiznal že to bylo hodně na rychlo. Tak prostě takle, je možný když si dám bacha na všechnu mastnotu, zkusím co nejvíce vymakat lakování a prach atd. docílit nějakého slušného výsledku laku? Chtel bych to nalakovat jednosloškovym lakem (lak - ředidlo- tvrdidlo), No a nebo jestli někdo nevíte poblíž prahy v okruhu do tak 50km o nějakém slušném lakýrovi za slušné peníze (nemusí bejt nutně profi lakovna, ale někdo kdo má prostor a dokáže to líp než já :D ) Díky díky a díky předem, závěrem abyste mě nezavrhli tak brouka taky plánuju ale chcu dědka a na něj zatim nemam (na kachnu jo :D )
slesa

Příspěvekod Petr914 » 26 črc 2010

...neboj se toho...potřebuješ dobrou pistoli a dobrej lak...ten zbytek co píšeš ti stačí...

...rám je ideální "testovací" místo auta...zkus si to...nečekej bůhvíco...a mohlo by to jít...

http://www.flat4.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=10381&hilit=kachen
You can't win 'em all...
Petr914

díky za podporu, eště počtu něco teorie, rám už je hotovej tan to zkusim třeba na něčem jinym :wink: Jinak loni jsem byl jako brigoš v mostě a musim říct že suprová akce i lidi, ten měsíc jsem si fakt užil a rád na to vzpomínám, a proto kachna :D
slesa

první vlaštovka: co řikáte na produkty BKP (momentálně myslim špryc kit a plnič) případně co byste doporučili, nějakej dobrej poměr kvalita cena
slesa

Příspěvekod SO 545 » 26 črc 2010

Uz je dost hodin aby som mohol napisat ze BKP je sracka ...
Nerad urazam ale je to tak.

Skus radsej Body. Ale v podstate nic neusetris. Kup kvalitu a mas to na jednako.
Dlhorocna prax.
SYSTEM CONTROL
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod mm-art-airbrush » 27 črc 2010

SO 545 píše:Uz je dost hodin aby som mohol napisat ze BKP je sracka ...
Nerad urazam ale je to tak.

Skus radsej Body. Ale v podstate nic neusetris. Kup kvalitu a mas to na jednako.
Dlhorocna prax.

Podepisuji.... BKP nebrat
mm-art-airbrush

Příspěvekod Martin Koox » 31 črc 2010

Kdyby vas zajimala takova ma zkusenost,tak si tento odstavec muzete precist.
Nedavno jsem napsal na tomto foru,ze mam problem s tim,ze se mi v laku delaji bublinky.Po tom co jsem vymenil pistoli apod.veci
se problem vzdy opakoval.I kdyz to chvili vypadalo,ze jsem to poresil,ale nakonec to vzdy spadlo do toho sameho."Tomuhle preci
nemohu rikat lat"mi znelo v hlave"Takhle to preci nevypada,tohle je totalni bublifuk".....jde o to,ze kdyz nekdo napise na plechovku
Redte 4 ku 1,tak to asi z nejakeho duvodu bude.Ja redil 2 ku 1 a to byl ten problem.Matnej lak od Body nema rad mnoho tuzidla.
Martin Koox

Příspěvekod mm-art-airbrush » 31 črc 2010

To jsou věci po dvou deci :D :D :D
mm-art-airbrush

Příspěvekod SO 545 » 31 črc 2010

Martin Koox píše:Matnej lak od Body nema rad mnoho tuzidla.

Len pre upresnenie. ZIADNY matny lak nema rad tuzidlo .
V podstate lesk laku je podmienena kvalitou a pomerom tuzidla.

Naposledy som riesil mat s PPG tam sla matovacia zlozka v podstate bez tuzidla.

Pre istotu sme to skusali aj s klasickym pomerom tuzidla a cuduj sa svete ani super davka matovaca nechcela lak zmatovat.
SYSTEM CONTROL
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod mm-art-airbrush » 31 črc 2010

SO 545 píše:
Martin Koox píše:Matnej lak od Body nema rad mnoho tuzidla.

Len pre upresnenie. ZIADNY matny lak nema rad tuzidlo .
V podstate lesk laku je podmienena kvalitou a pomerom tuzidla.

Naposledy som riesil mat s PPG tam sla matovacia zlozka v podstate bez tuzidla.

Pre istotu sme to skusali aj s klasickym pomerom tuzidla a cuduj sa svete ani super davka matovaca nechcela lak zmatovat.

"matovací bázy" od PPG mám doma taky.... a když jsem jí zkoušel na své kola Enkei (na mého Cafe-racera) , tak jsem tam dal předepsanou část pro matný lak + předepsanou část tužidla. Vzhled je spíše saténový. Jinak pevný,tvrdý-kvalitní.
Na fotkách to znát skoro není:
Obrázek

Jak jsi to myslel ? v podstatě bez tužidla ???
mm-art-airbrush

Příspěvekod SO 545 » 01 srp 2010

O matnych lakoch alebo o lakoch s pridavkom matovaca je zname ze pomalsie schnu.
Ak das menej tuzidla bude to schnut pomalsie ale mat bude hlbsi.

Skusim postrachat v praci ci nenajdem pomer tuzenia , ale momentalne pracujem so Standox tak neviem neviem...
SYSTEM CONTROL
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod Martin Koox » 02 srp 2010

Hele,takovej dotaz.Kdyz davate barvu pod lak na vodni bazy,tak nez na ni nanesete pak cirej lak,zdrsnite tu barvu jeste?Jeden lakyra mi rikal,ze to dela neb po case ten lak z toho sleze.Zkusenosti s tim nemam.
Diky za odpoved.A popr.pokud tu barvu zdrsnujete tak kolikatkou1500?nebo 2000?
Martin Koox

Příspěvekod SO 545 » 02 srp 2010

Tak toho lakyrnika v tomto neber vazne.

Brusit sla klasicka metla ale tato vodna ani omylom.
Postup : Naniest vodnu bazu , nechat aby pekne zmatovala , potom jedine lak nic nebrusit nelestit a ak nieje nutne neodporucam pouzivat ani lepkavu handricku.

Lak zlezie alebo moze zliezt jedine ked nanesies lak na este mokru bazu.
SYSTEM CONTROL
SO 545
vw pozitiv

Příspěvekod mm-art-airbrush » 03 srp 2010

Já dělám už téměř jen s vodou. Chce to hlavně dobrou výměnu vzduchu ( pokud ho cucáš rovnou z venku přes nějakej filtr, tak nelakuj,když je venku moc vlhko - MŮŽE se stát, že po zalakování to nebude uplně super). Pokud máš profi box, tak nemusíš takové blbiny řešit :) .
Barva na vodní bázi se před přelakováním nebrousí ! A ani já na to neberu antistat, po zaschnutí posledního nánosu barvy jdu rovnou na lak.
mm-art-airbrush

Příspěvekod Larini » 06 srp 2010

Takže chlapi prosím o radu. Pročetl jsem celý fórum a stejně si nevím moc rady. Lakoval jsem už jako teenager veterány motorky. Tenkrát nebylo nic jinýho než syntetika. Výhodou bylo, že jsem ji měl kýbl a třeba přední blatník na ČZ 150 jsem lakoval 12x než jsem byl spokojenej. Dodneska to vypadá slušně. Potřeboval bych radu proč se vlatně tvoří pomeranč. Chci si nastříkat auto a abych vešel do cviku dělám drobný věci jako blatníky apod. kámošům jenom za barvu. Materiál vždy akrylát od RM, DeBeer, Mobihel. Rozdíl v kvalitě z mýho pohledu není. Dokázu kitovat tak aby nebylo nic poznat, brousit apod. S finálním nástřikem mám ale skoro vždycky problém. Prostě poprásím hrany a jdu lakovat. Jenom jednou přejedu a už je tam pomeranč. Proč sakra ?? Pistole je fungl nová EST, zkoušel jsem i Schneider, tryska 1,4. Tlak u pistole 3 atm., kompresor dělanej dvouválec ze Škody 706 RTO, odkalovač za výtlakem z kompresoru a odkalovač s filtrem za nádobou, filtr před pistolí, hadice s dírou 10mm. kompresor stíhá v pohodě dofoukávat. Lakuju když je minimálně 20 °C, ředidlo a tužidlo pro teplotu 18-25°C, plechy jsou studený (nejsou rozpálený od slunka). Lak míchanej dle předpisu výrobce. Pistoli nastavuju tak, že nastavím plamen a barvu dávám tak aby plech byl mokrej. Otázka zní : Co dělá lakýra jako první když mu to dělá pomeranč ? Stáhne barvu, oddálí pistoli od plechu, ubere barvu, přidá tlak, víc naředí nebo co ? Pomeranč je když je málo nebo hodně barvy. Dík za rady.
Larini

Příspěvekod SO 545 » 06 srp 2010

Prve co robim je : spravny pomer lak.tuzidlo.riedidlo
Druhe : Tlak na vystupe s pistole cca 2.4bar
Potom je to uz len v rukach. Pomaranc budes mat stale. To uz je dane vyrobcom.
Ale ak mas pomaranc ze sa bojis naliat to potom chce cvik.
SYSTEM CONTROL
SO 545
vw pozitiv

PředchozíDalší

Zpět na FAQ - provoz vzduchem chlazeného vozu